مشاوره ژنتیک برای همه افراد الزامی نیست، اما تأثیر عوامل ارثی و ژنتیکی در بروز نارساییها در کودکان ثابت شده است. بنابراین، به دختران و پسرانی که تصمیم به ازدواج دارند و در فامیل خود سابقه نقصها و بیماریهای مادرزادی و اختلالات ژنتیکی دارند، توصیه میشود که قبل از هر اقدامی، به مراجع صلاحیتدار مراجعه کرده و مشاوره ژنتیک انجام دهند.
عوامل متعددی بر باروری و قدرت تولید مثل زوجین تأثیر میگذارند که عبارتند از: سن مناسب، عدم استعمال سیگار و مواد دخانی، وزن مناسب، تغذیه مناسب، ورزش، عدم استفاده از مشروبات الکلی یا داروهای روانگردان، حفظ آرامش، عدم حضور در محیطهای آلوده، عدم استفاده از سفیدکنندههای حاوی کلر.
برای باروری مردان، توصیه میشود که از مصرف خودسرانه دارو، حمام داغ طولانی، پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان، و قرار دادن طولانی مدت وسایل الکترونیکی بر روی پایینتنه خودداری کنند. برای بارداری زنان و سالم بودن فرزند، مشورت با پزشک برای بارداری خارج از محدوده سنی ۱۸ تا ۳۵ سال، خودداری از بارداری مجدد با فاصله کمتر از دوسال از زایمان قبلی، و مصرف غذاهای سرشار از اسید فولیک از سه ماه قبل از بارداری توصیه میشود.