1) کنش اجتماعی
2) پیامدهای کنش
3) پدیده هایی که با زندگی اجتماعی انسان در ارتباطند و نقش تعیین کننده برکنش انسان دارند.
همه پدیده هایی که بیرون از جهان اجتماعی قرار دارندیعنی پدیده های طبیعی و ماورای طبیعی به دلیل ارتباطی که با زندگی اجتماعی انسان ها دارند به جهان اجتماعی راه پیدا می کنند. ورود پدید های طبیعی و ماورای طبیعی باعث گسترش جهان اجتماعی می گردد .
1) احترام به قانون و ازدواج: کنش اجتماعی هستند.
2) خانواده، امنیت، صلح: پیامد کنش اجتماعی هستند.
3) زلزله: ارتباط با زندگی انسان ها و نقش تعیین کننده بر کنش انسان ، انسان ها برای مقابله با زلزله قواعد خاصی را وضع می کنند و خانه های خود را در برابر زلزله مقاوم می سازند.
4) خشکسالی: ارتباط زندگی انسان ها و نقش تعیین کننده بر کنش اجتماعی انسان ، انسان ها برای مقابله با خشکسالی قواعد خاصی را وضع می کنند و انبار و سیلو و قنات حفر می کنند و کشاورزی تناسبی با همان آب و هوا را انتخاب می کنند.
5) فلزات: ارتباط با زندگی انسان ها و نقش تعیین کننده بر کنش انسان ، انسان ها با شناخت فلزات ابزاری را ساختند که شیوه تولید و مسافرت آن ها را تغییر داد.
6) ستارگان: ارتباط با زندگی انسان ها و نقش تعیین کننده بر کنش انسان ، انسان ها با شناخت ستارگان مسیر خود را در دریا و بیابان پیدا کردند و مهاجرت و مسافرت افزایش یافت.
7) آلودگی طبیعت و محیط زیست: این امر پیامد رفتار شتاب زده و نابخردانه انسان است و محدودیت هایی را برای زندگی اجتماعی انسان ها به وجود آورده است.
8) شناخت خداوند، فرشتگان و جهان ماورای طبیعی: آرمان ها و ارزش های زندگی انسان ها را تغییر می دهد و کنش اجتماعی آن ها را دگرگون می سازد.
سنت ها و قوانین الهی با انسان های شاکر و ناسپاس و جوامع عادل و ظالم یکسان عمل نمی کند، درهای آسمان را بر عدالت پیشگان می گشاید و ستم پیشگان را در قهر و انتقام الهی فرو می گذارد.
جهان اجتماعی:
جهان:
این واژه معمولا برای اشاره به مجموعه های بزرگ استفاده می شود. (برای مثال جهان طبیعت، جهان اسلام و ...)
جهان اجتماعی:
از مجموعه پدیده های اجتماعی شکل می گیرد.
شباهت موجودات زنده (ارگانیسم) با جهان اجتماعی:
1) هر دو از اعضای مختلفی تشکیل شده اند.
2) در هر دو اعضا برای حفظ حیات موجود زنده در ارتباط با هم عمل می کنند.
3) در هر دو برای رسیدن به هدف اعضا از نظم و چینش مناسبی برخوردارند.
4) در هر دو اعضا به یکدیگر وابسته اند و هر کدام نیازهای دیگری را تامین میکنند.
تفاوت موجود زنده و جهان اجتماعی:
1) عضویت موجود زنده و نظم آن تکوینی است یعنی بر اساس اراده و آگاهی اعضا به وجود نمی آید و به همین دلیل با اراده اعضا نیز تغییر نمی کند اما عضویت و نظم اعضا در جهان اجتماعی اعتباری است یعنی با اراده و آگاهی انسان ها شکل می گیرد قابل تغییر است .
2) موجودات زنده طول عمر معینی دارند و ویژگی های آن ها از طریق وراثت از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود اما جهان اجتماعی با انتقال فرهنگ خود از طریق تعلیم و تربیت به نسل دیگر تداوم می یابد .
نحوه فرو ریختن جهان اجتماعی:
اگر:
1) نتواند فرهنگ خود را حفظ کند .
2) نتواند فرهنگ خود را به نسل بعد منتقل نماید .
آگاهی و جهان اجتماعی:
آگاهی که جهان اجتماعی بر اساس آن شکل می گیرد یک آگاهی فردی و خصوصی نیست بلکه یک آگاهی مشترک و عمومی است.
فرهنگ:
مجموعه آگاهی های مشترک که جهان اجتماعی بر اساس آن ها شکل می گیرد را فرهنگ می نامند .