سه نفر به چند صورت متفاوت می توانند در یک ردیف کنار هم ایستاده و عکس بگیرند؟ اگر این سه شخص را با حروف لاتین a و b و c نمایش دهیم، تمام حالات ممکنه در زیر آمده است:
abc, acb, bca, bac, cab, aba
هر یک از این ۶ حالت را یک جایگشت از سه حرف {a,b,c} گوییم. حال اگر ۴ نفر بخواهند در یک ردیف و کنار هم عکس بگیرند چند حالت متفاوت پدید می آید؟
abcd , abdc , acbd , acdb , adcb , adbc
bacd , badc , bcad , bcda , bdac , bdca
cabd , cadb , cbad , cbda , cdab , cdba
dabc , dacb , dbac , dbca , dcab , dcba
به کمک اصل ضرب می توان تعداد جایگشت ها را بدون رسم کردن بدست آورد. تعداد جایگشت های ۴ شیء برابر است با 4×3×2×1=24 و تعداد جایگشت های ٣ شیء برابر است با 3×2×1=6 در حالت کلی اگر n شیء متمایز داشته باشیم در این صورت تعداد جایگشت های این n شیء برابر است با: n×(n−1)×(n−2)×...×3×2×1
معرفی یک نماد: حاصل ضرب n×(n−1)×(n−2)×...×3×2×1 را با نماد n! نشان می دهیم و n فاکتوریل خوانده می شود.
مثال
حاصل عبارت زیر را بدست آورید.
8!5!=
8!5!=8×7×6×5×45×4×3×2×1=561=56
حال تصور کنید هفت شیء متمایز a7,a6,a5,...,a1 داشته باشیم. می خواهیم تعداد جایگشت های بطول ٣ ( یعنی با سه شیء) را که می توان از ٧ شیء فوق ساخت محاسبه کنیم. یک جایگشت بطول ٣ را بصورت زیر در نظر می گیریم:
اولین خانه به هفت طریق ، دومین خانه به ۶ طریق و سومین خانه به ۵ طریق پر می شود. پس طبق اصل ضرب تعداد چنین جایگشت هایی برابر 7×6×5 است. می توان این عبارت را طور دیگری هم نوشت:
7×6×5=7×6×5×4!4!=7!7!=7!(7−3)!
عدد ٣ و ٧ که نقشی اصلی در مسئله داشتند را در آخرین کسر می بینیم. در حالت کلی اگر باشد و بخواهیم تعداد جایگشت های r شیء را از n شیء بیابیم همانند مثال بالا عمل می کنیم:
اولین خانه دارای n انتخاب،دومین خانه (n−1) انتخاب، سومین خانه (n−2) انتخاب .... و r امین خانه دارای (n−r+1) نتخاب است. حال حاصلضرب این اعداد برابر است با:
n(n−1)(n−2)...(n−r+1)=n!(n−r)!=p(n,r)
عبارت p(n,r) را برای تعداد جایگشت های r شیء از n شیء انتخاب کرده ایم. پس تعداد جایگشت های rشیء از n شیء یا p(n,r) برابر است با :
p(n,r)=n!(n−r)!
مثال
با حروف کلمه جهانگردی و بدون تکرار حروف:
الف) چند کلمه ٨ حرفی می توان نوشت؟ چند تا از آن ها به «ی» ختم می شود؟
8!,8!7!
ب) چند کلمه ٨ حرفی می توان نوشت که در آن ها حروف «د» و «ی» کنار هم قرار گرفته باشند؟
8!6!
پ) چند کلمه ۶ حرفی می توان نوشت؟ چند تا از آنها به «گردی» ختم می شوند؟
6!4!
به هر روش قرار گرفتن n شیء دور یک دایره یک جایگشت دوری آن n شیء گوییم،با این ویژگی که اگر یک آرایش از دوران یک آرایش دیگر بدست آید این دو آرایش را هم ارز گوییم. در شکل زیر آرایش های ١ و ٢ از جایگشت های دوری E,D,E,B,A هم ارزند اما این دو با ٣ هم ارز نیست.
قضیه: تعداد جایگشت های دوری n شیء برابر است با (n−1)! .
1 در یک لیگ فوتبال 18 تیم قرار دارند. در پایان این لیگ تیم های اول تا سوم به چند حالت مختلف می توانند مشخص شوند؟
P(18,3)n!(n−r)!=18!15!=18×17×16×15!15!=4896
2 از بین تعدادی کتاب مختلف می خواهیم سه کتاب را انتخاب کنیم و در قفسه ای بچینیم. اگر تعداد حالت های مختلف برای این کار 210 تا باشد، تعداد کتاب ها چند تاست؟
P(n,3)n!(n−r)!=n!(n−3)!=n(n−1)(n−2)=7×6×5=210→n=7
3 در یک نوع ماشین حساب کوچک که دارای 20 کلید است، برای انجام یک دستور خاص باید سه کلید مشخص با ترتیبی مشخص فشار داده شوند. اگر فردی نداند سه کلید مورد نظر کدام اند و بخواهد به طور تصادفی این کار را انجام دهد و فشردن هر سه کلید 2 ثانیه زمان بخواهد، این فرد حداکثر (در بدترین حالت) در چه زمانی می تواند دستور مورد نظر را اجرا کند؟
2×P(20,3)=13680s
تهیه کننده: فرهاد صمدی