جوانانی که به خود احترام میگذارند و برای خودشان ارزش قائل اند ، خودباوری بیشتری دارند. آنها معمولاً مراقب سلامت خود هستند و می دانند که مصرف مواد مخدر به سلامتشان آسیب میزند. به همین دلیل ، تصمیم نامعقول و ناسالم نمیگیرند و تحت فشارهای منفی همسالان قرار نمی گیرند .
جوانانی که برای ارزشهای فرهنگی، مذهبی و خانوادگی و قوانین اجتماعی و حریم دیگران احترام قائل اند، کمتر به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا میکنند. آنها از ارزشهای خانوادگی و قوانین اجتماعی پیروی میکنند و به مصرف مواد مخدر روی نمی آورند.
جوانانی که مهارتهای مقاومتی را تمرین کرده باشند، تحت فشار سایرین قرار نمیگیرند و به راحتی میتوانند به دیگران «نه» بگویند و در برابر دوستانی که آنها را به مصرف مواد دعوت میکنند مقاومت می کنند .
جوانانی که دوستانی سالم دارند که اهل مصرف مواد ناسالم نیستند کمتر به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا میکنند . از سوی دیگر ، دوستان سالم نیز هرگز اطرافیان و دوستان خود را تحت فشار منفی نمیگذارند و به انجام کارهای ناسالم دعوت نمی کنند.
جوانانی که توان خودکنترلی داشته باشند و بتوانند در برابر لذتهای آنی مقاومت کنند، خودباور هستند و میتوانند از لذتهای آنی برای دستیابی به لذتهای پایدار و اهداف بلند مدت خود بگذرند .
بسیاری از کودکان و بزرگ سالان ممکن است ناخواسته در معرض مواد مخدر ) در همسایگی، در محله یا در خانه خود ) قرار بگیرند . به طور مثال، یک نوجوان ممکن است والدینی معتاد داشته باشد، اما اگر مقاوم باشد میتواند در برابر چنین فشارهایی نیز مقاومت کند ، متکی به نفس باشد، تصمیمهای مسئولانه بگیرد و سالم بماند .
برخورداری از مهارتهای اجتماعی، خطر مصرف مواد مخدر را کاهش میدهد. جوانانی که از مهارتهای اجتماعی ضعیفی برخوردارند ، بیشتر با دیگران دچار مشکل میشوند و بیشتر از دیگران نیز احساس طرد شدگی میکنند و بیشتر در معرض تهدید گرفتاری در دام اعتیادقرار میگیرند .
جوانانی که باورها و اعتقادات مذهبی محکم تری دارند و در مقابله با مشکلات به خدا توکل میکنند میتوانند در برابر رفتارهای پرخطر همچون مصرف دخانیات و مواد از خود بهتر محافظت کنند.
جوانانی که هدف مشخصی دارند، بیشتر از سایر همسالان خود تمایل به ارزیابی عواقب کارهایشان دارند آنها میدانند که مصرف مواد مخدر با اهدافشان منافات دارد و میتواند آینده آنها را تباه کند.
نوجوانان و جوانانی که با اعضای خانواده شان رابطه مطلوبی داشته باشند، کمتر از سایر همسالان خود به مصرف مواد مخدر روی می آورند. داشتن روابط مطلوب با والدین موجب تشویق نوجوانان به رفتارهای سالم و معقول میشود. پیروی از ارزشهای خانوادگی به حفظ احترام و اعتماد خانواده نیز کمک میکند. فردی که خانواده اش از او به خوبی حمایت نمیکند باید یک مربی یا معلم مورد اعتماد پیدا کند و با راهنماییهای او سلامت خود را به خوبی حفظ کند. مدرسه باید در این زمینه به او کمک کند.
کودکان و بزرگ سالانی که معمولاً رفتارهای الگوی خود را تقلید میکنند، همیشه بهتر است الگویی سالم و مثبت برای خود انتخاب و رفتارهای او را تقلید کنند .
جوانانی که میتوانند استرس خود را به شیوه مطلوبی کنترل کنند هرگز برای مقابله با استرسهای خود به مصرف مواد مخدر روی نمی آورند. آنها میدانند که مصرف مواد میتواند موجب تشدید استرس هایشان شود .
جوانانی که میتوانند خشمشان را به روشهای سالم و معقولی کنترل کنند، هرگز برای کنترل خشم خود به مصرف مواد مخدر روی نمی آورند چرا که به خوبی میدانند مصرف مواد میتواند خشم و خشونت آنها را بیشتر کند و عوارض سهمگینی برای سلامتشان در پی داشته باشد.
جوانانی که در فعالیتهای ورزشی یا کلاسی شرکت میکنند، معمولاً تمایل کمتری به مصرف مواد مخدر دارند. این فعالیت ها غالباً زمان بر هستند و وقت کمتری برای جوانان باقی می گذارند.
بیشتر جوانانی که مواد مصرف میکنند شرایط لازم برای شرکت در این قبیل فعالیتها را ندارند. افرادی که از این قبیل فعالیت ها لذت می برند، طبیعتاً دلشان نمیخواهد شانس شرکت در فعالیتهای گروهی سالم را از خود دریغ کنند .