1) گاهی علت تورم، نابرابری عرضه و تقاضای کل در اقتصاد است. این فزونی تقاضا بر عرضه، به صورت افزایش قیمت ها بروز می کند. ((تصور کنید که برای خرید خودرو وارد بازار شده اید، اما خودرو به اندازۀ تقاضاکنندگان وجود ندارد و بازار با مازاد تقاضا مواجه است. در این صورت تنها عده محدودی از تقاضاکنندگان که حاضر باشند قیمت بالاتری برای خودرو بپردازند صاحب خودرو خواهند شد و این امر منجر به افزایش قیمت خودرو خواهدشد.))
2) تورم می تواند علت دیگری هم داشته باشد.اگر افزایش نقدینگی در کشور با افزایش تولید هماهنگ نباشد، می تواند سبب تورم شود. ((در کشور ما، افزایش درآمدهای نفتی هرچندگاهی به افزایش ظرفیت های تولیدی کمک می کند؛ اما باعث رشد درآمدهای اقتصادی و رشد حجم نقدینگی در کشور می شود که تورم زا است.))
3) نوسانات نرخ ارز نیز بر ارزش پول ملی ما اثر منفی می گذارد و منجر به کاهش قدرت خرید پول ملی و در پی آن منجر به تورم می شود
1) نابرابری عرضه و تقاضای کل (فزونی تقاضا بر عرضه (
راه حل--> افزایش عرضه کالاها: 1) افزایش ظرفیت های تولیدی 2) افزایش واردات 3) کاهش نقدینگی درگردش (تورم(
2) عدم هماهنگی افزایش نقدینگی با تولید در جامعه )فزونی نقدینگی برتولید(
راه حل --> کنترل میزان نقدینگی: 1) کاهش نقدینگی در گردش (تورم) 2) افزایش نقدینگی در گردش (رکود(
3) نوسانات نرخ ارز و تاثیر آن بر ارزش پول ملی
در کشور ما، افزایش درآمدهای نفتی هر چند گاهی به افزایش ظرفیت های تولیدی کمک می کند؛ اما باعث رشد درآمدهای اقتصادی و رشد حجم نقدینگی در کشور می شود که تورم زا است.
سیاست هایی که دولت از طریق بانک مرکزی برای مدیریت حجم نقدینگی و حفظ ارزش پول اعمال می کند ،سیاست های پولی است.
1) کاهش نقدینگی در گردش
2) افزایش نقدینگی در گردش
سیاست پولی کاهش نقدینگی در گردش به سیاست پولی انقباضی مشهور است.
زمانی که اقتصاد کشور دچار تورم می شود، برای پیشگیری از افزایش قیمت ها یا کاهش سرعت آن، بانک مرکزی سیاست کاهش نقدینگی یا همان کاهش حجم پول در گردش را به کارمی گیرد.
به سیاست پولی افزایش نقدینگی درگردش سیاست پولی انبساطی می گویند.
در حالت رکود اقتصادی که سطح تولید کاهش و بیکاری افزایش می یابد، معمولاً سیاست های انبساطی اعمال می شود.
یکي از روش هایي که بانک مرکزی کشورها برای کنترل تورم و تنظیم نقدینگي در گردش به کار مي گیرد،سياست بازار باز(فروش اوراق مشاركت) است. در این روش بانک مرکزی می تواند با فروش اوراق مشارکت به طور مستقیم از مقدار نقدینگی در دست مردم بکاهد. بانک مرکزی با خرید اوراق مشارکت، می تواند نقدینگی بیشتری به جامعه تزریق کند.
1) کاهش نقدینگی در گردش (انقباضی( --> در مواقع تورم --> بازار باز (فروش اوراق مشارکت(
2) افزایش نقدینگی در گردش (انبساطی( --> درمواقع رکود --> خرید اوراق مشارکت