ادوات شرطی که بر سر دو فعل مضارع میآیند در اصل دوازده مورد هستند که برای مطالعه بیشتر و برای دانش آموزای کنجکاور هر دوازده مورد را ذکر میکنم که البته فقط چهار مورد از آنان در کتاب درسی ذکر شده است.
إذاما (اگر) / مهما (هر گاه) / أى (هر كه)/ كيفما (هر گونه) / أينما (هرجا) /أيّانَ (هر گاه)/ أنّى (هر جا)/ حيثما (هرچه). از ذکر مثال خودداری کردم چون لازم نیست.
این چند مورد دو فعل را جزم می دهند:
* اگر فعل شرط و جواب شرط هر دو مضارع باشند.
* صیغه هایی که آخرش با ضمه همراه است، ضمه آن حذف و ساکن می شود.
مثال: ما يُعلِم الإنسانُ يعلمه اللهُ (هر آنچه که انسان بداند، خداوند آن را می داند.)
تحلیل: «ما» مشخصه که اسم شرط است و دو فعل را مجزوم میکند پس دو فعل را اول پیدا کنیم (یعلم) فعل شرط و (یعلمه) جواب شرط و هر دو مجزوم که هر دو در صیغه مفرد مذکر غایب هستند که آخر فعل در این صیغه مرفوع است، طبق قاعده چون ضمه ظاهری دارد یعنی ضمش مشخصه در جزم این فعل علامت رفع را بردارید و جزم را جایگزین آن کنید.
مثال: إن تَجتَهِد تَنجَحْ (اگر تلاش کند، موفق می شود.)
تحليل: «إن» حرف شرطیه و برای جمله شرطیه خود نیاز به دو فعل دارد اول دو فعل را پیدا می کنیم (تجتهد «فعل شرط» / تنجح «جواب شرط» هر دو مجزوم با علامت ظاهری یعنی اعرابی که مشخصه که همون ساکن روی آخرین کلمه فعل است) صیغه مفرد مونث غایب هست.
در صیغه هایی که بدون ضمیر بارز هستند یا به صورت ساده تر بخوام بگویم صیغه هایی در مضارع که آخرش به ضمه ختم میشوند یعنی در صیغه های (۱۴، ۱۳، ۷، ۱،۴) برای جزم در این صیغه ها فقط علامت رفع ــُـ را از آخر فعل حذف و علامت ساکن را به جای آن می گذاریم.
مثال: مَن يُكَذِبُ پندِم هر کس دروغ بگوید پشیمان می شود)
مثال: إن أعمِل أنجح (اگر کار کنم موفق می شوم)
مثال: إن نعمِل نعمل (اگر تلاش کنیم موفق می شویم)
و در صیغه هایی از مضارع که به نون ختم می شوند در هنگام جزم نون آنان حذف میشود جزء دو جمع مونث غایب و مخاطب چون نون این دو جزء تأنيث یا همان علامن جمع مونث است و اصافه نیست تا بشه با جزم حذفش کرد.
پس در صیغه های (۲ و ۳ و ۵ و ۸ و ۹ و ۱۰ و ۱۱ ) نون آنها در هنگام جذم حذف می شود فرقی در بین اداوتی که یک فعل را جزم میدهند با ادواتی که دو فعل را جزم می دهند نیست یعنی برای هر دو در صیغه های بدون ضمیر جزم و در صیغه هایی که نون دارند، نون آنان جزء دو جمع مؤنث حذف می شود.
مثال: إن تَسقُطوا تَثبتوا (اگر بیفتید می مانید)
این دو فعل در اصل (تسقطون و تثبتون) بودند که در جمع مذکر مخاطب به کار برده شده اند چون که نون دارند و قبل از آن دو هم «إن» شرطیه آمده و دو فعل را مجزوم می کند، نون هر دو این فعل ها به دلیل جزم افتاده است.
مثال: إن تَتَعلَّما تَتَقدَّما( اگر دانش بیاموزید پیشرفت می کنید)
این دو فعل نیز در صیغه مثنی مخاطب به کار رفته و نون آن دو به دلیل جزم حذف شده است.
مثال : إن تطلبنَ تنجَحنَ (اگر کنید موفق میشوید)
این دو فعل نیز در صیغه جمع مؤنث مخاطب به کار رفته اند چون که نون در این دو فعل نون جمع مونث است نمی تواند حذف شود و چون فقط دو جمع مونث در مضارع همیشه مبنی بر فتح هستند در تجزیه و تحلیل این دو فعل میگوییم محلا مجزوم.