الف)کشت غله تجاری : کشت غلاتی مانند گندم، جو، ذرت و برنج در مقیاس وسیع با استفاده از وسایل پیشرفته برای عرضه به بازارهای جهانی؛ مانند ناحیه میدوست در امریکا، کانادا، روسیه و .
ب) دامداری تجاری : پرواربندی دام برای استفاده از گوشت همراه با دامداری مجهز در کنار کشت غله تجاری مانند هلند، فرانسه، استرالیا، امریکا
پ) پلانتیشن (plantation) : تولید تخصصی یک محصول گرمسیری مانند موز، قهوه و نیشکر در نواحی استوایی برای فروش گسترده در بازارهای جهانی
ت) باغداری تجاری : کشت متمرکز میوه و سبزی با تمرکز روی یک محصول؛ مانند باغ های زیتون در یونان
ث) کشاورزی مدیترانه : پرورش درختان انگور، زیتون، انجیر و مرکبات همراه با دامداری نسبتا کوچک )بز و خوک(
ج) گله داری مزرعه : گله داری های بزرگ توسط خانوارهای کشاورز مانند گله داران استرالیا، زالندنو و آرژانتین
اهمیت غلات : غلات مانند گندم، برنج ،ذرت، جو، چاودار و ارزن نقش مهمی درتأمین غذای مردم جهان دارند. در کشورهای آسیایی و افریقایی بخش عمده غذای مردم را غلات تشکیل می دهد. میانگین تولید سالانه غلات در جهان 5/1میلیارد تن است که البته در سالهای مختلف، کاهش یا افزایش می یابد.
مهم ترین نواحی کشت گندم : از مهم ترین نواحی کشت غله تجاری در دنیا مزارع وسیع گندم در چین، هند، ایالات متحده امریکا، روسیه، کانادا، فرانسه واسترالیاست. این کشورها بخش عمده گندم جهان را تولید می کنند.
نواحی کشت ذرت : ذرت به طور وسیعی در اغلب نواحی دنیا کشت می شود. ایالات متحده امریکا حدود 40درصد ذرت جهان را تولید می کند.
چرا برنج در نواحی خاصی کشت میشود؟ برنج از غلات مهم است و نقش مهمی در تأمین غذای جهان دارد اما به دلیل اینکه به شرایط خاص آب و هوایی گرمسیری ونیمه گرمسیری و رطوبت هوا و آب زیاد وابسته است، در نواحی خاصی کشت می شود. بیشتر برنج دنیا در قاره آسیا، به ویژه آسیای شرقی و جنوب شرقی، کشت می شود.
مزارع غله تجاری وکشت و صنعت : مزارع غله تجاری معمولا بسیار بزرگ اند و کاشت و برداشت محصول در آن ها به صورت ماشینی انجام می شود. گاه این مزارع به صورت یک شرکت یا اتحادیه بزرگ اداره می شوند. در این نوع کشاورزی، معمولًا در کنار مزارع، کارخانه هایی برای تبدیل، بسته بندی و توزیع محصوالت در بازارهای مصرف پدید می آید که دراصطالح به آنها "کشت و صنعت" می گویند.معمولًا از بقایای برداشت غلات برای خوراک دام استفاده می شود
انقلاب سبز : از دهه 1970میالدی با انقالب سبز و به کار بردن علمی، بذرهای اصالح شده، کود و آفت کش های شیمیایی وماشین آلات، برخی کشورها موفق شدند تولید کشاورزی خود را به چند برابر افزایش دهند که از جمله این کشورها می توان به فیلیپین و پاکستان اشاره کرد که در زمینه تولید برنج به خودکفایی رسیدند.
دامداری تجاری چیست؟ در دامداری تجاری، دامداران برای تولید گوشت، شیر و سایر لبنیات یا پشم به نگهداری از دام ها و پرواربندی آنها با استفاده از تجهیزات مدرن و روش های علمی اقدام می کنند. این گونه دامداری ها ممکن است در کنار مزارع بزرگ غله تجاری ایجاد شوند و از بقایای محصولات کشاورزی برای تغذیه دام استفاده کنند.
مهم ترین مراکز دامداری تجاری : ایالات متحده امریکا، اتحادیه اروپا، استرالیا، زالندنو، آرژانتین و برزیل از مهم ترین مراکز دامداری تجاری در جهان هستند.
پلانتیشن چیست؟ پلانتیشن عبارت است از زمین های وسیع کشاورزی که به تولید یک محصول خاص اختصاص دارد. این محصولات برای صادرات وعرضه به بازارهای فروش جهانی تولید می شوند.
محصولات تولیدی درمزارع پلانتیشن : محصولاتی چون موز، قهوه، آناناس و کاکائو که در نواحی بسیاردور از ما کشت می شوند در مزارعی که به «پلانتیشن» معروف است، پرورش داده می شوند.
مزارع پلانتیشن درکدام نواحی قراردارند؟ درنواحی گرم و مرطوب استوایی در کشورهای مجاور استوا درقاره های آسیا، افریقا و امریکای جنوبی قرار دارند.
تاریخچه پیدایش مزارع پلانتیشن : در گذشته، وقتی اروپاییان قاره امریکا را کشف و به آنجامهاجرت کردند و در آن جا ساکن شدند، برخی از تاجرانثروتمند، مزارع تجاری وسیع (پلانتیشن) را به ویژه در جنوب ایالات متحده احداث کردند.
مالکان سفیدپوست و ثروتمند، بردگان سیاه پوست را استثمار و به کار در این مزارع مجبور می کردند و از راه تجارت این محصولات، سود بسیاری به دست می آوردند. کارگران مجبوربودند ساعت های زیادی در هوای گرم و مرطوب برای اربابان کار کنند؛ در حالی که از هرگونه حقوقی محروم بودند وهمواره مجازات و تنبیه می شدند.
چراصاحبان مزارع پلانتیشن ،شرکت های چندملیتی هستند؟ امروزه صاحبان اغلب مزارع تخصصی (پلانتیشن ها) شرکت های بزرگ، به ویژه شرکت های چندملیتی هستند؛زیرا این گونه مزارع به سرمایه گذاری زیادی نیاز دارند.
تعریف شرکت های چند ملیتی:شرکت های چندملیتی شرکت هایی هستند که معمولاً بخش مرکزی آنها در کشورهای پیشرفته صنعتی قرار داردو شعبه هاو کارخانه های مونتاژ آنها در سایر نواحی ایجاد شده اند.این شرکت ها در خارج از مرزهای کشور مبدأ فعالیت می کنند.
شرکت های چندملیتی، که عمدتاًًامریکایی و اروپایی هستند، با احداث این مزارع در کشورهای نواحی استوایی سرمایه گذاری می کنند و از نیروی کارگرارزان قیمت آنها در مزارع خودبهره می برند. برخی ازاین شرکت ها سالیانه میلیاردها دلار از تولید و صدور این محصولات، سود به دست می آورند.
چرابیشتر مزارع پلانتیشن درنزدیکی دریاهای نواحی استوایی قرار دارند؟ بیشتر مزارع تک محصولی نواحی استوایی در نزدیکی ساحل دریاهاواقع شده اند تا بتوان از کشتیبرای صدور محصولات به نواحی مختلف جهان استفاده کرد.
پیامدهای توسعه مزارع پلانتیشن : از نظر کارشناسان محیط زیست، در کشت تک محصولی، به دلیل اینکه مزارع سالیان متمادی به کشت یک محصول اختصاص می یابند، خطرفرسایش و ضعیف شدن خاک زیاد است. به علاوه،استفاده مداوم و زیاداز کودها و آفت کش های شیمیایی در این مزارع نیز به محیط زیست این نواحی آسیب می رساند.
میلیون ها نفرگرسنه درکجا زندگی می کنند؟ گرسنگی و سوءتغذیه از مسائل مهم جهان امروز است. براساس گزارش فائو، بیش از 800میلیوننفر از مردم جهان به سوءتغذیه دچارندو میلیون ها نفر گرسنه در قاره های آسیا، افریقا و امریکای لاتین و حوزه کارائیب زندگی می کنند. در یکی دو دهه اخیر، مردم کشورهایی چون زامبیا،ماداگاسکار، اتیوپی، چاد، سودان، افغانستان و یمن با مشکل گرسنگی، دست به گریبان بوده اند.
قربانیان اصلی گرسنگی: کودکان، قربانیان اصلی سوءتغذیه محسوب می شوند و گرسنگی آسیب های جدی و جبران ناپذیرچون ناتوانی یادگیری و مرگ زودرس به آنها وارد می کند.
جهان قابلیت تولید غذای کافی برای همه جمعیت را دارد.
علت گرسنگی و دسترسی نداشتن گروه هایی از مردم جهان به غذا چیست؟ علت اصلی گرسنگی «فقر» است. بی عدالتی، یعنی توزیع نابرابر درآمدها، در جهان موجب میشود عدهای قادر به خرید مواد غذایی نباشند.
جنگ ها و مهاجرت های اجباری عامل دیگر فقر و بی پولی و به دنبال آن گرسنگی محسوب می شوند. تغییرات آب وهوایی و وقوع خشکسالی، سیل، طوفان و نظایر آن نیز موجب کاهش ذخیره جهانی غلات و بالا رفتن قیمت های مواد غذایی می شوند و در نتیجه، بر ناتوانی مردم در خریدغذا و افزایش گرسنگی تأثیر می گذارند.