سکولاریسم پاسخ فرهنگ معاصر غرب به پرسش های هستی شناسانه بشر است .
سکولاریسم جهان بینی فرهنگ غرب یا تصور آن از جهان هستی است .
سکولاریسم به معنا رویکرد دنیوی و صرفا این جهانی به هستی است .
در رویکرد سکولاریسم همه ظرفیت های وجودی انسان متوجه آرمان ها و اهداف دنیوی می شود .
مثال
توجیه هنجارها و رفتارهای دینی با تفاسیر دنیوی : مانند مطابقت دادن حرکات نماز با حرکات ورزشی و بیان مفید با تنگی و دنیوی بودن آن برای سلامت بدن
سکولاریسم آشکار : فلسفه و باور هایی را شمال می شود ، که به صراحت ابعاد غیر مادی جهان هستی را انکار می کنند .
سکولاریسم پنهان : شامل فلسفه و باورهایی است که ابعاد معنوی هستی را نفی نمی کنند بلکه بخش هایی از باورهای معنوی و دینی را در خدمت نظام دنیوی و این جهانی قرارمی دهند و از توجه و عمل به بخشهای دیگر سر باز می زنند .
سکولاریسم پنهان دارای رویکرد گزینشی است .
به برخی از نهضت های جدید گفته میشود که حاصل رویکرد گزینشی غرب به ابعاد معنوی و دینی جهان هستند (دارای رویکرد سکولاریسم پنهان است .)
توجه به دنیا و زندگی این جهان از دیر باز در فرهنگهای مختلف بشری وجود داشته اما در فرهنگ غرب این رویکرد در ابعاد مختلف علمی غلبه یافته است.
آبادی دنیا هدفی مستقل نیست بلکه وسیله ای است که در خدمت اهداف معنوی قرار می گیرد. دنیا را هدف برتر خود قرار داده باشند. از آشکار کردن معنوی و دینی اگر افرادی که درون فرهنگ دینی زندگی می آن پرهیز میکنند و رفتار دنیوی خود را توجیه می کنند .
سکولاریسم به صورت جهان بینی غالب درآمده است ، به گونه ای که دین داران ، ناگزیر هنجار ها و رفتار های دینی خود را توجیه دنیوی و این جهانی می کنند .
امین امینی زاده