اگر مختصات رأس های یک شکل هندسی معلوم ،باشد میتوانیم این رأس ها را در صفحه ی مختصات به طور دقیق مشخص نماییم، سپس آن نقاط را به وسیله ی خط کش به یک دیگر وصل می کنیم تا شکل مورد نظر رسم شود. حالا با شمردن تعداد مربع های داخل شکل یا استفاده از فرمول های محاسبه ی مساحت، می توانیم مساحت شکل مورد نظر را تعیین کنیم.
مثال
نقاط \( = \left[ \begin{array}{l}2\\1\end{array} \right]\) آ \( = \left[ \begin{array}{l}5\\1\end{array} \right]\) ب \( = \left[ \begin{array}{l}5\\4\end{array} \right]\) ج رأس های یک مثلث هستند. ابتدا مثلث را رسم کرده، سپس مساحت آن را حساب کنید.
ابتدا نقاط بالا را به طور دقیق روی صفحه ی مختصات مشخص و آنها را به یک دیگر وصل میکنیم تا مثلث آب ج» به دست آید. همان طور که ملاحظه میکنید این مثلث قائم الزاویه است، پس مساحت آن برابر است با
۴/۵ = ۲ ÷ (۳×۳) = ۲ ÷ (قاعده × ارتفاع) = مساحت مثلث
به مختصات رأس های دو مستطیل «آ ب ج د» و «ا ز و ه» دقت کنید.
مستطیل «آ ز و ه» :
آ=\(\left[ \begin{array}{l}0\\0\end{array} \right]\) ب=\(\left[ \begin{array}{l}0\\3\end{array} \right]\) ج=\(\left[ \begin{array}{l}4\\3\end{array} \right]\) د=\(\left[ \begin{array}{l}4\\0\end{array} \right]\) آ=\(\left[ \begin{array}{l}0\\0\end{array} \right]\) ز=\(\left[ \begin{array}{l}0\\6\end{array} \right]\)
همان طور که ملاحظه کنید، ابعاد مستطیل بزرگ تر دو برابر ابعاد مستطیل کوچک تر است، اما مساحت آن ۴ برابر مساحت مستطیل کوچک تر می باشد.
۴۸ = ۶ × ۸ = مساحت مستطیل بزرگ
۱۲ = ۳ × ۴ = مساحت مستطیل کوچک تر