نصب اپلیکیشن

صفحه رسمی مای درس

اطلاع از آخرین تغییرات، جوایز و مسابقات مای درس
دنبال کردن

محورهای مختصات

پاسخ تایید شده
8 ماه قبل
0
[شاه کلید مای درس] | محورهای مختصات
bookmark_border ششم
book ریاضی ششم
bookmarks فصل 4 : تقارن و مختصات
8 ماه قبل
0

محورهای مختصات

صفحهی مختصات از دو محور عمودی و افقی تشکیل شده است که به محور افقی، محور طول و به محور عمودی، محور عرض میگویند با توجه به تقسیم بندی روی این دو محور مکان هر نقطه روی صفحه را می توانیم تعیین کنیم که به آن مختصات نقطه می گویند.

مختصات نقطه را به صورت\(\left[ \begin{array}{l} \times \\ + \end{array} \right]\)  نمایش می دهیم که عدد × را مؤلفه ی افقی (طول) نقطه و عدد + را مؤلفه ی عمودی (عرض) نقطه می گویند.

 مؤلفه ی افقی در بالا و مؤلفه ی عمودی باید در پایین مختصات یک نقطه نوشته شود.

مثال

 مختصات نقطه های زیر را با استفاده از صفحه ی مختصات مقابل بنویسید.

 

\(1 = \left[ \begin{array}{l}3\\6\end{array} \right]\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,2 = \left[ \begin{array}{l}0\\5\end{array} \right]\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,3 = \left[ \begin{array}{l}3\\2\end{array} \right]\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,4 = \left[ \begin{array}{l}6\\5\end{array} \right]\)  

 نقطه ی «م» که ابتدا مشترک دو محور ر است، دارای مختصات \(\left[ \begin{array}{l}0\\0\end{array} \right]\)  است . و مختصات هر نقطه در صفحه مختصات، نسبت به این نقطه حساب می شود.

در صفحه ی مختصات مقابل، هر یک از رأس های مثلث (ب ر ح) را ۲ واحد به راست و ۳ واحد به بالا حرکت داده ایم تا مثلث(پ ز ج) به دست آید به این کار انتقال می گوییم.

 

ب=\(\left[ \begin{array}{l}2\\3\end{array} \right]\mathop \to \limits_{ + 3}^{ + 2} \left[ \begin{array}{l}4\\5\end{array} \right]\)  

ح=\(\left[ \begin{array}{l}1\\1\end{array} \right]\mathop \to \limits_{ + 3}^{ + 2} \left[ \begin{array}{l}3\\4\end{array} \right]\)  

ر=\(\left[ \begin{array}{l}2\\1\end{array} \right]\mathop \to \limits_{ + 3}^{ + 2} \left[ \begin{array}{l}4\\4\end{array} \right]\)  

0صفحه ی ، مختصات زیر، مختصات سه رأس \( = \left[ \begin{array}{l}1\\1\end{array} \right]\) د , \( = \left[ \begin{array}{l}2\\1\end{array} \right]\)  ک و \( = \left[ \begin{array}{l}2\\3\end{array} \right]\)  ف از مثلث (د گ ف ) را سه برابر کرده ایم و به ترتیب رأس های از مثلث (ق ذ گ) به دست آمده است. چون مختصات سه برابر شده اند. پس محیط مثلث بدست امده  سه برابر محیط مثلث اولی است و مساحت آن ۳ × ۳ یعنی ۹ برابر مساحت مثلث اول است.

ما معمولاً در زندگی روزمره از نقشه ها در پیدا کردن موقعیت ها و مکان هایی که شناخت کافی از آن ها نداریم، استفاده می کنیم هرنقطه روی نقشه با عددهایی مشخص میشود که در اصطلاح «مختصات» آن نقطه می گوییم.


سایر مباحث این فصل