1 -کشورهایی که اقتصاد آنها به طور عمده مبتنی بر تولید و صدور مواد اولیه و خام و منابع انرژی و معدنی است؛(گروه اول)
2-کشورهایی که اقتصاد و درآمد آنها به طور عمده مبتنی بر تولید و صدور انواع کالاهای کارخانه ای وصنعتی همراه با فناوری های پیشرفته و نوین است.(گروه دوم)
اقتصاد کشورهای گروه اول در برابر نوسانات قیمت در بازارهای جهانی آسیب پذیری زیادی دارد و کاهش قیمت خرید محصولات آن ها می تواند شوک های عظیمی به اقتصادشان واردکند. در این نوع اقتصاد، حمایت از بخش های تولیدی داخلی ضعیف است وواردات گسترش زیادی دارد.
در بین کشورهای صادر کننده مواد خام و منابع انرژی، برخی کشورهای صادر کننده نفت و گاز برای دفاع از منافع خود وجلوگیری از آسیب پذیری ناشی از کاهش قیمت نفت در بازار جهانی، با یکدیگر متحد شده وسازمان اوپک را به وجود آوردند
اوپک یا سازمان کشورهای صادرکنندۀ نفت، یک کارتل بین المللی است و در حال حاضر دوازده کشور ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی، امارات متحدۀ عربی، قطر، الجزایر، لیبی، نیجریه، اکوادر، آنگولا، ونزوئلاعضو آن هستند. اوپک که هدف آن دفاع از منافع کشورهای صادرکنندۀ نفت است، تلاش می کند که کشورهای عضو بتوانندمتحد و هماهنگ عمل کنند و نفت را با بهترین قیمت، بفروشند. این سازمان در سال 1960میلادی برای مقابله با سیاستهای استثماری شرکت های بزرگ نفتی امریکا و اروپا به وجودآمد. تا آن زمان، این شرکت ها فناوری تولید نفت خام و شبکۀ حمل و نقل آن را در اختیار داشتند واز افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی جلوگیری می کردند. مقر سازمان اوپک در وین است و کشورهایعضو برای تبادل نظر در موضوعاتی چون تعیین سهمیه فروش نفت، قیمت گذاری و نظایر آن با یکدیگرجلسات گفت وگو برگزار می کنند.