نوجوانان در دورهای از زندگی به سر میبرند که تغییرات سریع در جنبههای جسمانی، شناختی، هیجانی و اجتماعی را تجربه میکنند. این تغییرات، فشارهایی را بر آنها تحمیل میکند که بخشی از آن، ناشی از تغییرات رشدی همچون بلوغ، عادی است. ولی عوامل دیگری همچون فشار همسالان، کنجکاوی، حس استقلالطلبی و ... نیز وجود دارند که گاهی نوجوانان را دچار مشکل میکنند.
بسیاری از نوجوانان بدون اینکه دچار مشکلات رفتاری یا تحصیلی جدی شوند، این دوره را به خوبی پشت سر میگذارند، ولی برخی از آنها به دلیل نداشتن حس ارزشمندی و دانش و مهارتهای مقابلهای مؤثر و عدم دسترسی به حمایتهای لازم در خانواده و جامعه دچار مشکل میشوند.
از جمله این مشکلات دوره نوجوانی میتوان به افت تحصیلی، منزوی بودن، گوشهگیری، اعتماد به نفس ضعیف، عدم برقراری ارتباط صحیح با همسالان و بزرگسالان و پایبند نبودن به قوانین و مقررات جامعه اشاره کرد. این مشکلات میتواند عواقب و پیامدهای ناگواری برای نوجوانان در پی داشته باشد و آنها را با مشکلات جدیتری مانند ترک تحصیل، مصرف سیگار، بزهکاری و ... مواجه کند. چنانچه این اختلالات با مداخلات مناسب پیشگیری نشود، نوجوان با عواقب جبرانناپذیری در زندگی همچون اعتیاد مواجه خواهد شد.
هر یک از نشانه های زیر میتواند علامت هشدار دهنده ای درباره مصرف مواد مخدر باشد. این نشانه ها گاهی با علایم برخی از بیماریها همچون قرمزی چشم و آب ریزش بینی در سرما خوردگی مشابه هستند.