نصب اپلیکیشن

صفحه رسمی مای درس

اطلاع از آخرین تغییرات، جوایز و مسابقات مای درس
دنبال کردن

جدول تناسب

پاسخ تایید شده
8 ماه قبل
0
[شاه کلید مای درس] | جدول تناسب
bookmark_border ششم
book ریاضی ششم
bookmarks فصل 6 : تناسب و درصد
8 ماه قبل
0

جدول تناسب

هرگاه دو نسبت با هم مساوی باشند میگوییم که این دو نسبت با هم دیگر متناسب هستند. به طور مثال با توجه به جدول زیر نسبت طول ضلع هر مربع به محیط آن\(\frac{1}{4}\)است و با کم تر یا بیش تر شدن ضلع مربع، محیط هم به همان نسبت تغییر میکند یعنی اگر طول ضلع را دو برابر کنیم محیط هم دو برابر می شود و یا اگر محیط را ۲۰ برابر کنیم طول ضلع هم ۲۰ برابر میشود پس محیط مربع با طول ضلع آن متناسب است و یا به عبارت دیگر طول ضلع مربع با محیط آن تناسب دارد به این جدول که تناسب را نشان می دهد جدول تناسب می گوییم.

در حل برخی مسائل می توانیم از جدول تناسب استفاده کنیم و جواب مسئله را به دست آوریم.

مثال

 اگر نسبت ۷ به ۱۱ مانند نسبت جای خالی  به ۷۷ باشد داخل دایره چه عددی باید بنویسیم؟

برای حل سؤال از جدول تناسب مقابل استفاده میکنیم چون ۱۱ را هفت برابر کردیم تا حاصل ۷۷ شود پس باید ۷ را هم هفت برابر کنیم، بنابراین؛

 

حل جدول تناسب

اگر مانند مثال قبل نتوانیم چند برابر شدن عددها را تشخیص دهیم بهتر است که از روش زیر که به روش طرفين وسطین معروف میباشد کمک بگیریم در جدول مقابل به عددهای ۷ و ۷۷، طرفین و به ۱۱ و هم وسطین گفته . شود. در هر جدول تناسب همواره حاصل ضرب طرفین با حاصل ضرب وسطین برابر است. می بنابراین برای پیدا کردن عدد داخل کافی است که حاصل ضرب طرفین را بر عدد ۱۱ تقسیم کنیم:

 

تسهیم به نسبت

تسهیم به نسبت یعنی سهیم بودن در نسبت به عبارت دیگر تسهیم به نسبت یعنی مشخص کردن سهم هر چیزی به نسبت معین از کل سهم ها به طور مثال در یک کلاس نسبت دانش آموزانی که به فوتبال علاقه مند هستند به دانش آموزانی که به والیبال علاقه مندند \(\frac{5}{3}\)است پس نسبت دانش آموزانی که به فوتبال علاقه مندند به کل دانش آموزان \(\frac{5}{{5 + 3}} = \frac{5}{8}\)  است. همچنین نسبت دانش آموزانی که به والیبال علاقه مندند به کل دانش آموزان \(\frac{3}{{5 + 3}} = \frac{3}{8}\)  است. البته به شرط این که این نسبت مربوط به کل دانش آموزان باشد و هر دانش آموز حتما به یکی از این دو ورزش علاقه مند باشد.

مثال

یک نقاش ساختمان برای تهیه ی رنگ سبز هر ۵ کیلوگرم رنگ زرد را با ۳ کیلوگرم رنگ آبی مخلوط میکند. او برای تهیه ۳۲ کیلو گرم رنگ سبز به چند کیلوگرم از هر رنگ نیاز دارد؟

8=3+5 = مجموع نسبت ها

یعنی اگر ۵ کیلوگرم رنگ زرد را با ۳ کیلوگرم رنگ آبی مخلوط کنیم ۸ کیلوگرم رنگ سبز به دست می آید.

 

مقایسه ی نسبت ها

برای مقایسه چند نسبت ابتدا هر نسبت را به صورت یک کسر می نویسیم و سپس آن ها را مانند مقایسه ی کسرها، از روش مخرج مشترک گیری و یا روشهای دیگر مقایسه می کنیم.

مثال

در ۲ کیلوگرم از یک نوع ،شیرینی ۵۰۰ گرم شکر و در ۳ کیلوگرم از نوع دیگری شیرینی، ۷۰۰ گرم شکر به کار رفته است کدام نوع ،شیرینی شکر بیش تری دارد؟ ابتدا نسبت شکر به شیرینی را در هر دو نوع سپس کسرهای حاصل را با هم مقایسه می کنیم.

با مقایسه \(\frac{{14}}{{60}},\frac{{15}}{{60}}\)  نتیجه میشود که شیرینی نوع اول دارای شکر بیش تری است.


سایر مباحث این فصل