در زمان های گذشته بیماریهای واگیر و عفونی عامل اصلی مرگ و میر و ناتوانی به ویژه در کودکان بودند .
در طی سالیان اخیر ، موفقیتهای چشمگیر در زمینه کشف و ساخت انواع واکسنها و داروهای به دست آمده که باعث شده است از میزان بیماریهای واگیر کاسته شود و با افزایش امید به زندگی ، جمعیت سالمندان افزایش یابد .
توسعه اقتصادی، صنعتی و گسترش ارتباطات موجب ماشینی شدن زندگی و به دنبال آن تغییراتی در شیوه زندگی همچون کم تحرکی، رژیم غذایی نامناسب ، مصرف دخانیات و .... شده است که در نتیجه سبب شده است نسبت بیماری های غیرواگیر و مزمن افزایش یافته و در صدر جدول علل مرگ و ناتوانی قرار گیرد..تقریباً ٧٦ درصد علل مرگ و میر در ایران مربوط به بیماری های غیرواگیر است.
خوشبختانه اکثر عوامل خطر اصلی در بیماری های غیرواگیر شناخته شده اند و حذف یا کنترل آنها می تواند مانع از بروز 80% بیماری های قلبی - عروقی ، سکته مغزی و دیابت و نیز 40% سرطان ها شود .
بیماری های قلبی - عروقی به سن و یا جنس خاصی اختصاص ندارند و همه افراد در هر سن و جنسی ممکن است در معرض ابتلا به این بیماری ها باشند .
به حالتی که به دلیل انسداد رگهای خونی ، خون کافی به عضله قلب نمی رسد ، ایسکمی قلب می گویند و این وضعیت سبب ایجاد درد قلبی ( آنژین صدری ) خواهد شد .
در بین عوامل خطر بیماری های قلبی - عروقی ، فشار خون بالا و اختلالات چربی خون از مهم ترین عوامل خطر هستند که باید به طور منظم از نظر پزشکی بررسی شوند .
فشار خون بالا یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در جوامع امروزی است و به عنوان قاتل خاموش از آن یاد می شود ، زیرا علامتی ندارد ؛ ولی خوشبختانه فشار خون بالا به آسانی قابل تشخیص و معمولاً قابل درمان است .
آمار بروز سرطان در ایران کمتر از میزان متوسط جهانی است ولی میزان بروز آن رو به افزایش است .