| نصب اپلیکیشن

صفحه رسمی مای درس

اطلاع از آخرین تغییرات، جوایز و مسابقات مای درس
دنبال کردن

سرطان

پاسخ تایید شده
1 ماه قبل
0
[شاه کلید مای درس] | سرطان
bookmark_border دوازدهم تجربی دوازدهم ریاضی دوازدهم انسانی
book سلامت و بهداشت
bookmarks فصل 6 : بیماری های غیر واگیر
1 ماه قبل
0

 دلایل افزایش بروز سرطان

۱ - افزایش تعداد سالمندان با توجه به بالا رفتن سن امید به زندگی ، چراکه بروز سرطان با افزایش سن افزایش می یابد 

۲ - تغییر در شیوه زندگی مانند افزایش مصرف دخانیات ، غذاهای چرب و پرکالری و کم تحرکی

3- عوامل محیطی همچون هوای آلوده ، استفاده از کودهای شیمیایی در فعالیتهای کشاورزی ، افزودنی های شیمیایی موجود در مواد غذایی و ..


  بیماری «سرطان»

سرطان یعنی رشد ، تکثیر و گاهی انتشار غیر طبیعی سلول های بدن .

بدن هر روز در بسیاری از اعضاء سلولهای جدیدی ایجاد می کند . این فعالیت تحت کنترل دستگاه ایمنی بدن انجام می شود . ولی ممکن است در عضوی از بدن بر اثر مواجهه مکرر سلول با برخی عوامل مستعد کننده ابتلا به سرطان ، در تقسیم سلول خطا رخ دهد و یک سلول طبیعی به یک سلول سرطانی ، تبدیل شود.

این سلول تغییر یافته از سلولهای همسایه اش جدا می شود و دیگر از دستورها و علائم داخلی ، که سلولهای دیگر در کنترل آنها هستند پیروی نمی کند و به جای هماهنگی با سلولهای دیگر خود سرانه عمل می کند که به آن ، سلول جهش یافته و گفته می شود.

سلول جهش یافته تقسیم و به در سلول جدید جهش یافته تبدیل میشود و این فرایند زنجیره ای به همین ترتیب ادامه می یابد تا جایی که همان یک سلول موذی به توده ای از سلولها که تومور » نامیده می شود ، تبدیل می گردد . گاهی این تومورها خوش خیم هستند و رشد نمی کنند ، ولی در صورتی که رشد کنند و تقسیم شوند و سلولهای طبیعی اطراف خود را از بین ببرند و به نقاط دیگر بدن هم دست اندازی کنند تومور ) بدخيم ، محسوب می شوند .  

هر چه تومورهای بدخیم رشد کنند و بزرگتر شوند جلوی رسیدن مواد غذایی و اکسیژن را به سلولهای سالم می گیرند و با پیشرفت سرطان ، سلولهای سالم می میرند و عملکرد و سلامت بیمار از بین می رود . اگر جلوی این فرایند گرفته نشود ، سرطان به مرگ می انجامد .  


  عوامل خطر ساز ابتلا به سرطان

داشتن سابقه خانوادگی، کهولت سن، آلودگی هوا، کم تحرکی، رژیم غذایی نامناسب ، مصرف دخانیات و تریاک ، عدم مصرف صحیح میوه و سبزیجات ، مصرف صیفی جات و سبزیجات و میوه آلوده به سموم و مواد شیمیایی ، مصرف بیش از حد مجاز نمک و کربوهیدراتها ( قند و شکر ) - مصرف قرص ضد حاملگی در زنان - امواج الکترومغناطیسی و ...


 پیشگیری از سرطان

پیشگیری از سرطان به مجموعه اعمالی گفته میشود که میتواند احتمال بروز بیماری سرطان را کاهش دهد . ۳۰ الی ۴۰ درصد سرطانها با حفظ وزن مطلوب ، تغذیه سالم و عادتهای تغذیه ای صحیح ، تحرک بدنی و پرهیز از مصرف دخانیات و الکل قابل پیشگیری هستند .


مزیت تشخیص به موقع سرطان

سرطانها اگر به موقع تشخیص داده شوند قابل درمان هستند . این کار با انجام خودآزمایی و غربالگری صورت می پذیرد ، پزشکان تلاش میکنند آزمونها و آزمایشهای غربالگری را برای یافتن سرطان پیش از آنکه علامت های مربوط به آنها را پیدا کنند ، به کار ببرند تا سرطان را در مراحل اولیه که احتمال علاج آن بیشتر است ، تشخیص دهند . پزشکان به افراد ، به خصوص با داشتن سابقه خانوادگی بیماری سرطان ، توصیه می کنند که از سنین ۱۰ سالگی به بعد نسبت به انجام آزمایشهای غربالگری سرطان اقدام کنند . همچنین توصیه می شود در صورت مشاهده هر یک از علایم هشدار دهنده سرطان حتماً به پزشک مراجعه شود.


 آزمایش های غربالگری برای تشخیص سرطان

ماموگرافی در تشخیص سرطان سینه - پاپ اسمیر در تشخیص سرطان دهانه رحم - آزمایش خون در تشخیص سرطان پروستات در مردان - آزمایش خون مخفی در مدفوع و کولونوسکوپی در تشخیص سرطان روده


علائم هشدار دهنده سرطان

ابتلای اقوام درجه یک به بیماری سرطان - تغییر در خال های پوستی - زخم های بدون بهبود - پیدایش توده در هر جای بدن - سرفه یا گرفتگی طولانی مدت صدا - اختلال بلع یا سوءهاضمه طولانی - استفراغ یا سرفه خونی - اسهال یا یبوست طولانی - خونریزی غیر طبیعی در ادرار یا مدفوع - خون ریزی غیر طبیعی از واژن و نوک سینه - بی اشتهایی با کاهش وزن بی دلیل  

چهار گام از گام های ده گانه پیشگیری از سرطان را بنویسید .

۱- نشانه های هشدار دهنده سرطان را جدی بگیرید و به موقع به پزشک مراجعه کنید .

۲- از مصرف سیگار و قلیان و ... پرهیز کنید و در معرض دود آنها قرار نگیرید .

۳- با کرم ضد آفتاب و پوشش مناسب از پوست خود در مقابل آفتاب محافظت کنید .

۴- روزانه ۵ وعده میوه و سبزی بخورید .  

۵- مصرف روزانه قند، شکر، نمک و روغن را کاهش دهید .

۶- وزن خود را کنترل و آن را در حد مطلوب حفظ کنید .

۷- روزانه حداقل ۲۰ دقیقه تند راه بروید .

۸- از مصرف الکل و استعمال مواد مخدر پرهیز کنید .

۹- آلاینده های سرطان زا را بشناسید و هنگام قرار گرفتن در معرض آنها خود را محافظت کنید .  

۱0- با خود، دیگران و محیط زیست مهربان باشید .


سایر مباحث این فصل