نصب اپلیکیشن

صفحه رسمی مای درس

اطلاع از آخرین تغییرات، جوایز و مسابقات مای درس
دنبال کردن

خلاصه نکات اقتصاد فصل 10 مقاوم سازی اقتصاد - درسنامه شب امتحان اقتصاد فصل 10 مقاوم سازی اقتصاد - جزوه شب امتحان اقتصاد نوبت اول فصل 10 مقاوم سازی اقتصاد



طرح مسئله

طرح مسئله:

ارتباط بين كشورها:

واقعیت آن است که کشورهای مختلف جهان و دولت های آنها، با وجود روابط اقتصادی پیچیده ای که با هم دارند، هنگام حضوردر روابط جهانی، نگران منافع ملی خود نیز هستند. برخی کشورها حاضر نیستند کشورهای دیگر پیشرفت کنند و دوست دارند، خودشان تنها قدرتمند جهان باشند.کشورهای دیگر نیز یا باید در مقابل خواستۀ آنها سر تسلیم فرود آورند و به مزرعه ای از گاوهای شیرده تبدیل شوند یا باید از شرافت و استقلال ملی و دینی خود دفاع کنند و در برابر زیاده خواهی ها بایستند.

هزينه مقابله با كشورهاي زورگو:

نگه داشتن این استقلال ملی و دینی بدون هزینه نیست. انواع تحریم های اقتصادی، سنگ اندازی ها و دشمنی ها، بیشتر و بیشتر خواهد شد. کشوری که نخواهد زیر بار بیگانگان برود، راه های قوی شدن را نیز فرا خواهد گرفت.



مای درس ، برترین اپلیکیشن کمک درسی ایران

پوشش تمام محتواهای درسی پایه اقتصاد
  • آزمون آنلاین تمامی دروس پایه اقتصاد
  • گام به گام تمامی دروس پایه اقتصاد
  • ویدئو های آموزشی تمامی دروس پایه اقتصاد
  • گنجینه ای از جزوات و نمونه سوالات تمامی دروس پایه اقتصاد
  • فلش کارت های آماده دروس پایه اقتصاد
  • گنجینه ای جامع از انشاء های آماده پایه اقتصاد
  • آموزش جامع آرایه های ادبی، دستور زبان، قواعد زبان انگلیسی و ... ویژه پایه اقتصاد

کاملا رایگان

+500 هزار کاربر


همین حالا نصب کن



مسیر تاریخی اقتصاد ایران

مسیر تاریخی اقتصاد ایران:

دوران باستان:

ایران جایگاه ویژه ای در اقتصاد جهان داشته است.

1) به دلیل وسعت و پهناوری جغرافیایی، برخورداری از منابع طبیعی و قرار گرفتن در چهار راه بین المللی

2) وجود حکومت ها و سلسله های بزرگ، لشکرکشی ها و جنگ ها، پهناوری مرزهای ایران باستان، جادۀ ابریشم و تجارت با چین و امپراتوری روم از اهمیت و بزرگی اقتصاد ایران در آن دوران حکایت می کند.

دوران اسلامي:

جلوه هایی از پیشرفت اندیشۀ اقتصادی، تأمین مالی مراکز علمی، عمران و آبادانی، تجهیز زیرساخت ها و موقوفات را می توان در اقتصاد ایران و جهان اسلام مشاهده کرد.

احکام اقتصادی اسلام پایه قواعد و مقررات اقتصادهای موفق آسیای میانه ،آسیای غربی و جنوب غربی، شمال آفریقا و حتی جنوب اروپا قرار گرفت. به عنوان مثال، در موقعیتی که در اروپا ،بربریت حاکم بود و زنان حتی حق مالکیت نیز نداشتند، وقف نامه های باقی مانده از زنان مسلمان ایرانی، حجم عظیمی از مالکیت و سرمایه گذاری و مشارکت آنها را در تولید نشان می دهد.

صفويه:

1- در نیمۀ اول حکومت صفویه علاوه بر یکپارچگی سیاسی، اقتصاد یکپارچه و مستقلی شکل گرفت که با سایر لایه های دینی، اجتماعی و فرهنگی کشور هماهنگی داشت. رونق و آبادانی اقتصاد ایران تا اواسط حکومت صفویه در زیر بناها و عمران بندرها، بازارها، مدارس علمی ، کاروانسراها، مساجد باقیمانده و فعالیت های خیریه ها قابل درک است.

2- در دورۀ پایانی حکومت صفویه اقتصاد ایران به تدریج رو به ضعف نهاد. حاکمان وقت از موقعیت

جهان و وظایف خطیر تاریخی خود تصور درستی نداشتندبه همین دلیل نتوانستند با انتخاب روش درست و بهره برداری از اوضاع خاص آن زمان، جریان پیشرفت و نوسازی را آغاز کنند. این وضعیت با تغییر و تحول سریع در اروپا و شکل گیری قدرت های بزرگ در آن قاره مصادف بود. دولت های اروپایی با تجهیز ناوگان خود به رقابت شدید نظامی و تجاری با یکدیگر و استعمار کشور های دیگر پرداختند. این رقابت و همچنین استعمار کشورهای دیگر، موجب تسریع جریان توسعۀ این کشورها شد.

قاجار:

در دوران قاجار، بی کفایتی و عیاشی حاکمان به اوج خودرسید و ایران فرصت طلایی خود را برای جبران کاستی ها، از دست داد. تلاش حاکمان صرف تحکیم پایه های حکومت خود، افزودن بر خزانه از طریق غارت دسترنج مردم، اعطای امتیازات به وابستگان و خادمان خود ،تأمین هزینه های گزاف دربار، سفرهای خارجی و تجملات می شد.

پهلوی:

 روند افول اقتصاد ایران با حکومت رضاخان و تشکیل سلسله پهلوی ادامه یافت.

1- ویژگی عمدۀ این دوره، جدا شدن اقتصاد ایران از ابعاد هویتی، فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و دینی خود بود.

2- اقتصاد ایران به جای تکیه بر پایه های بومی و درون زای داخلی و ملی خود، به بیرون از مرزها و قدرت های بزرگ متکی شد.

3- اقداماتی که هم انجام شد نتوانست اقتصاد ایران را از ضعف ساختاری و هویتی برهاند.

4- اقدامات حکومت پهلوی بربیماری های اقتصاد ایران افزود.

5- نوسازی و توسعۀ ایران در این زمان به صورتی ظاهری و سطحی و با صنایع مونتاژ انجام می شد و درآمدهای نفتی هم با تبدیل ایران به بازار مصرفی کالاهای کشورهای صنعتی و غفلت از اقتصاد مردمی، بر مشکلات اقتصاد ایران افزود.

انقلاب اسلامی:

مردم روی پای خودشان ایستادند و خواستار استقلال و آزادی کشورشان شدند. خواست مردم در قانون اساسی کشور تجلی یافت. در بخش اقتصادی قانون اساسی، بر اقتصاد مردمی، نفی سلطۀ بیگانگان و استقلال اقتصادی ،حقوق اقتصادی شهروندان و عدالت اقتصادی تأکید شده است. برای عبور از مشکلات اقتصادی و آسیب هایی که در دوران کنونی، اقتصاد ملی ما را تهدید می کند مقاوم سازی اقتصاد و مصونیت بخشی به آن در برابر فشارها و تکانه های خارجی، ضروری است.





اقتصاد مقاومتی و استقلال اقتصادی

اقتصاد مقاومتی و استقلال اقتصادی:

امور ضروري براي عبور از مشكلات اقتصادي:

برای عبور از مشکلات اقتصادی و آسیب هایی که در دوران کنونی، اقتصاد ملی ما را تهدید می کند، مقاوم سازی اقتصاد و مصونیت بخشی به آن در برابر فشارها و تکانه های خارجی، ضروری است.

اقتصاددانان با اصطلاحاتی مانند «ثبات اقتصادی» ، «استحکام اقتصادی» ، «تاب آوری اقتصاد» و «پایداری» ، بر مقاوم سازی اقتصادی تأکید می کنند.

مقاوم سازي اقتصادي:

مقاوم سازی اقتصادی به معنای آن است که مجموع نیروهای مولد، شرکت ها، مؤسسات تولیدی و خدماتی یک کشور، روی پای خود بایستند تا بتوانند در صورت به وجود آمدن بحران، تمامی نیازهای اساسی و حیاتی شان را خودشان تولید و تأمین کنند و وابسته به بیگانگان نباشند.

محصول اقتصاد مقاوم:

اقتصاد مقاوم، محصول خودباوری، تلاش و مجاهدت همه جانبه و فراگیر مردمان سخت کوشی است که حاضر نیستند زیر سایۀ بیگانگان زندگی کنند و به آنان وابسته باشند.

رشادت ها و دلاوری های مردم ایران در طول تاریخ ثابت کرده است که ایرانیان مسلمان، از چنین قدرتی برخوردارند و هرکجا از این قدرت خود استفاده کرده اند، به پیشرفت های بزرگی دست یافته اند.

اقتصاد مقاومتي:

اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است پیشرفته، مردمی و دانش بنیان که در برابر تهدیدات و تکانه های داخلی و خارجی، آسیب ناپذیر است و با اتکای به قابلیت ها و ظرفیت های داخلی و استفاده از فرصت های بیرونی، نیازها و مشکلات اقتصادی را رفع می کند و با تحریم ها و تهدیدات دشمنان، به زانو در نمی آید.

 وابسته نبودن اقتصاد ملی به اقتصادهای بیگانه را می توان با نام استقلال اقتصادی شناخت.

استقلال اقتصادي:

وابسته نبودن اقتصاد ملی به اقتصادهای بیگانه را می توان با نام استقلال اقتصادی شناخت. با این حال استقلال اقتصادی به معنای قطع ارتباط با کشورهای دیگر نیست و هر کشوری برای پیشرفت، به تعامل منطقی با کشورهای دیگر نیاز دارد.مهم آن است که این تعامل، مقتدرانه و از روی تدبیر باشد.






محتوا مورد پسند بوده است ؟

4.26 - 270 رای