علم فقه ( فقه اسلامی ) ؛ مسائل اجتماعی را توصیف و تبیین نمی کند اما درباره چگونگی رفتار اجتماعی مسلمانان و جامعه اسلامی ، احکام و قواعدی را مطرح می کند .
علم فقه :
علم تجویز رفتار اجتماعی مناسب برای مسلمانان و جامعه اسلامی برای عبور از وضع موجود به وضع مطلوب است .
جامعه اسلامی با استفاده از علم فقه ( شاخه علم اجتماعی مسلمانان ) ، رفتارها و هنجارهای اجتماعی را ارزیابی و نقد می کند و درباره آنها داوری می نماید .
علم فقه ( فقه اسلامی ) ؛ نه تنها ویژگی های جامعه آرمانی و مطلوب را مشخص می کند بلکه راه های برون رفت از وضعیت موجود به سوی وضعیت مطلوب را تجویز می کند .
در طول تاریخ ، در جهان اسلام ، مکاتب و مذاهب مختلف فقهی فعال بوده اند .
توضیح : دلیل پیدایش و فعالیت مکاتب و مذاهب مختلف فقهی در جهان اسلام این بوده است که در طول تاریخ در جهان اسلام ، سبک های زندگی ، نظام های اجتماعی و بویژه قدرت های اجتماعی مختلفی وجود داشته است ، لذا در هر دوره و متناسب با هر کدام از آنها ، مکاتب و مذاهب فقهی مختلفی نیز ایجاد و فعال شده اند .
علم فقه ( فقه اسلامی ) ؛ با به رسمیت شناختن تفاوت های قومی ، نژادی ، زبانی ، فقهی و . . . آنها را از یک تهدید به فرصتی برای شکل گیری امت اسلامی ، تبدیل نموده است .
علم فقه ( فقه اسلامی ) ، بیان کننده آرمان های اجتماعی جهان اسلام بوده است . آرمان هایی مانند : مدارای اجتماعی با مسلمانان و همه کسانی که بدنبال زندگی صلح امیزند / دفاع از مرزهای اسلامی در برابر تهاجم متجاوزان / تلاش برای تحقق و گسترش عدالت و دفاع از مظلومان و ستم دیدگان جهان ؛ بدون در نظر گرفتن نژاد ، زبان و مذهب آنها .
تهیه کننده: محمود کرمی