صفحه رسمی مای درس

اطلاع از آخرین تغییرات، جوایز و مسابقات مای درس
دنبال کردن
2 سال قبل
0

بررسی بازار:

بازار:

به مجموعۀ خریداران (تقاضاکنندگان یا همان خانوارها) و فروشندگان (عرضه کنندگان یا همان بنگاه ها) هر چیزی در هر جایی بازار گفته می شود.   

بازار دو بخش دارد: تقاضاکنندگان و عرضه کنندگان

خریداران یا تقاضاکنندگان و فرایند تصمیم گیری آنها:

خریداران، خانوارهایی هستند که تقاضاکنندۀ کالاها و خدمات اند و نسبت به مشاهدۀ تغییر شرایط بازار تصمیمات متفاوتی می گیرند.

 رابطه بین مقدار تقاضا با قیمت کالا:

مقدار تقاضا از یک کالا با قیمت آن رابطه ای عکس دارد. به طوری که با افزایش قیمت، مقدار تقاضا کاهش می یابد و بالعکس.

قانون تقاضا:

مقدار تقاضا از یک کالا با قیمت آن رابطه ای عکس دارد. به طوری که با افزایش قیمت، مقدار تقاضا کاهش می یابد و بالعکس! به این رابطه، «قانون تقاضا» می گویند.

تحليل منحني تقاضا:

منحنی تقاضا رفتار اقتصادی خریداران (تقاضاکنندگان) را نشان می دهد و حالت آن از چپ به راست نزولي است یعنی با افزایش قیمت کالا مقدار خرید یا تقاضا کاهش، و با کاهش قیمت کالا مقدار خرید یا تقاضا افزایش می یابد پس رابطه تقاضا و قیمت یک رابطه معکوس می باشد و این منحنی با حرف اختصاریD  نمایش داده می شود. (این توضیحات رامی توان برروی نمودار بالا که رابطه بین قیمت با خریدبستنی را نشان می دهد بررسی کرد).

عوامل موثر بر مقدار تقاضا:

1) قیمت: مقدار تقاضا از یک کالا با قیمت آن رابطه ای عکس دارد. به طوری که با افزایش قیمت، مقدار تقاضا کاهش می یابد و بالعکس، با کاهش قیمت، مقدار تقاضا افزایش می یابد.

2) درآمد: تقاضا برای یک کالا به صورت مثبت با درآمد ارتباط دارد. افزایش در درآمد سبب افزایش در مقدار تقاضا در هر قیمت می شود و باعث جابه جایی منحنی تقاضا به سمت بالا می گردد و اگر درآمد کاهش پیدا کند تقاضا کاهش پیدا خواهد کرد و منحنی به سمت پایین جا به جا می شود البته این قانون برای کالای معمولی کاربرد دارد ولی برای کالاهای پست این اتفاق می تواند متفاوت و برعکس رقم خورد وقتی که درآمد افزایش پیدا می کند تقاضای ما نسبت به کالای پست  کمتر خواهد شد مثلا با افزایش درآمد به جای خرید سویا، گوشت بیشتری خریداری می شود.

3) سلیقه: سلیقه افراد می تواند در خرید و تقاضا نسبت به یک کالا نقش داشته باشدمثلاً چیزهایی که مد می شوند، حتی بدون تغییر قیمت، مقدار تقاضای آنها زیادتر می شود و در این حالت منحنی تقاضا به سمت بالا جابه جامی شود.

4) انتظارات: هنگامی که پی ببرید قیمت کالایی در آینده بیشتر می شود، امروز ممکن است دربارۀ خرید آن تصمیم دیگری بگیرید و خرید و تقاضای بیشتری داشته باشیدکه این حالت باعث جابه جایی منحنی تقاضا به سمت بالا می گردد.

5) قیمت دیگر کالا ها: اگر کالا هایی که مکمل یکدیگرند دچار تغییر قیمت شوند تغییر در قیمت یک کالا در تقاضا و خریدکالای مکمل تاثیر گذاراست. بدین صورت که افزایش قیمت یک کالا باعث کاهش تقاضا و خرید برای کالای مکمل میگردد مثلا اگر قیمت چای افزایش پیدا کندتقاضا و  خرید برای خرید قند کاهش پیدا خواهدکرد و منحنی تقاضا برای خرید قند به سمت پایین جا به جا می

شود. اگر کالا هایی که جانشین یکدیگرند دچار تغییر قیمت شوند تغییر در قیمت یک کالا در خرید و تقاضای کالای جانشین موثراست بدین صورت که افزایش قیمت یک کالا باعث افزایش تقاضا و خرید برای کالای جانشین می گردد مثلا افزایش قیمت گوشت قرمز باعث افزایش تقاضای گوشت سفید می شود و منحنی تقاضای گوشت سفید به سمت بالا جا به جا می شود.


سایر مباحث این فصل