رسيدن به بلوغ
ورود به مرحله ی مسئوليت پذيری
شايستگی مورد مخاطب خدا قرار گرفتن
تقویت عفاف و پاکدامنی در خود در آغاز بلوغ
مشخص کردن هدف های خود از تشکیل خانواده
شناخت معیار ها و شاخص های همسر مناسب
شناخت ویژگی های روحی زن و مرد
دوره ی بلوغ تا ازدواج حساس ترین دوره ی عمر است، اگر جوانی اين دوره را با پاکی بگذراند راه رسيدن به بهشت را برای خود و خانواده اش هموار کرده است، هر جوانی خواستار ازدواج با کسی است که قبل از ازدواج پاکدامنی خود را حفظ می کند کسی که چنين خواستی دارد بايد خودش اينگونه باشد، نظام هستی بر عدالت است.
پاسخ به نياز جنسی ابتدايی ترين زمينه ی ازدواج همچنین انس با همسر هر يک از زن و مرد نيازمند زندگی با يکديگر هستند و اين نياز پس از بلوغ آشکار می شود. رشد و پرورش فرزندان، خانواده بستر رشد و بالندگی فرزندان است هيچ نهادی نمی تواند جايگزين آن شود. فرزند ثمره ی پيوند زن و مرد و تحکيم بخش وحدت روحی آنهاست، رشد اخلاقی ومعنوی پسر و دختر جوان با تشکيل خانواده زمينه های فساد را ازخود دور می کنند، مسئوليت پذيری راتجربه می نمايند. با گذشت و مدارا به درجات معنوی بالاتری نائل می شوند.
رضايت کامل دختر و پسر براي ازدواج ضروری است واگر عقدی به زور انجام بگيرد باطل است ومشروعيت ندارد. قدرت انتخاب ارزشمند و در عين حال مسئوليت آور است. برای موفق شدن در اين مسئوليت بايد برشور جوانی تسلط کامل داشت.
امام علی (ع): حُبُّ الشَّيء يُعمي ويُصم (علاقه ی شديد به چيزی آدم راکور و کر می کند.) برای برای انتخاب درست مشورت با پدر و مادر نیاز است اما پدران و مادران نباید نظر خود را بر فرزندانشان تحمیل کنند.
مهمترين معيار همسر شایسته با ايمان بودن آن است، اصالت خانوادگي، اخلاق خوب و خوش رويی ، پوشش اسلامی و قناعت در زندگی و....
تحقيق درباره ی همسر را نبايد با معاشرت هايی که منشاء آن هوی وهوس زودگذر است اشتباه کرد. در اين معاشرت ها برهر دو طرف احساسات حاکم است. بيشتر اين معاشرت ها به سستی رابطه و جدايی می انجامد.