جامعه جهانی قبل از ظهور غربِ جدید (جامعه جهانی پیشامدرن)
جامعه جهانی بعد از ظهور غربِ جدید (جامعه جهانی مدرن) یا (نظام نوین جهانی)
در این جامعه جهانی؛ فرهنگ ها و تمدن های مختلف، هر یک در بخشی از جهان؛ حاکمیت و قدرت سیاسیِ مستقل و مربوط به خود را بوجود آورده بودند و میان آنها روابط اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی برقرار بود.
در این جامعه جهانی؛ تعاملات فرهنگی؛ تابع روابط سیاسی، نظامی یا اقتصادی نبود، به گونه ای که؛ اگر برخی کشورها، مورد هجوم نظامی قرار می گرفتند، در صورتیکه از ظرفیت فرهنگی برتری برخوردار بودند، گروه مهاجم را در خود هضم و جذب می کردند. فرهنگ های مختلف نیز می توانستند از مرزهای جغرافیایی خود از طریق روبط تجاری یا تعاملات علمی و معرفتی؛ عبور کنند.
مثال
فرهنگ ایرانی؛ به رغم پیروزی یونانیان، در دوره حاکمیت سلوکیان؛ هویت خود را حفظ کرد. / چین با آنکه از مغولان شکست خورده بود؛ فرهنگ خود را بر آنان تحمیل کرد../ نشر و گسترش اسلام نیز بر قدرت سیاسی و نظامی آن نبود
بلکه مرهون قدرت فرهنگی آن بود .(ایرانیان و مسلمانان آسیای جنوب شرقی؛ تحت تأثیر فرهنگ اسلام قرار گرفته و به آن روی آوردند)
بطور خلاصه : حکومت و قدرت سیاسیِ مستقل در کشورهای مختلف و استقلال فرهنگ از روابط سیاسی، نظامی و اقتصادی؛ دو ویژگی عمده جامعه جهانی قبل از ظهور غرب جدید بود.
محمود کرمی/زنجان/خدابنده