| نصب اپلیکیشن

صفحه رسمی مای درس

اطلاع از آخرین تغییرات، جوایز و مسابقات مای درس
دنبال کردن
تشریحی
30 تعداد سوالات
1
تشریحی
سوال

سرودهٔ زیر از تکرارِ کدام رکن (وزن واژه) عروضی ایجاد شده است؟ «نفسم را پَرِ پرواز از توست / به دماوند تو سوگند، که گر بگشایند / بندم از بند، ببینند که: / آواز از توست»

 

 

2
تشریحی
سوال

با مقایسهٔ دو شعر زیر به پرسش‌ها پاسخ دهید. 1) میان مشرق و مغرب ندای محتضریست/ که گاه می‌گوید/ من از ستارۀ دنباله‌دار می‌ترسم. 2) چون درختی در صمیم سرد و بی ابر زمستانی/ هر چه برگم بود و بارم بود/ ... ریخته است. الف) وزن کدام شعر، «ناهمسان» است؟ ب) مصراع اوّل شعر دوم چند رکن دارد؟ ج) وزن واژۀ معادل پایه‌های آوایی مصراع «که گاه می‌گوید» را بنویسید.

 

3
تشریحی
سوال

نام «بحر» کدام یک از بیت‌های زیر با بقیه متفاوت است؟

الف) هر که چیزی دوست دارد جان و دل بر وی گمارد / هر که محرابش تو باشی، سر زخلوت برنیارد

ب) غمش در نهان‌خانۀ دل نشیند / به نازی که لیلی به محمل نشیند ج) عمر گویندم که ضایع می‌کنی با خوب‌رویان / وان که منظوری ندارد، عمر ضایع می‌گذارد!

 

 

4
تشریحی
سوال

کدام بحر عروضی برای مصرع‌های داده شده مناسب است؟ «هست شب، یک شب دم کرده و خاک / رنگ رخ باخته است ./ باد نوباوه‌ی ابر، از بر کوه / سوی من تاخته است.» «نیما یوشیج»

 

 

5
تشریحی
سوال

در شعر زیر، وزن مصراع مشخص شده را بنویسید. «می‌تراود مهتاب / می‌درخشد شب تاب / نیست یک دم شکند خواب به چشم کس و لیک / غم این خُفته چند / خواب در چشم ترم می‌شکند.»

 

 

6
تشریحی
سوال

بیت زیر در چه بحر عروضی سروده شده است؟  «خورشید را حاجب تویی امیّد را واجب تویی / مطلب تویی طالب تویی تو منتها هم مبتدا

 

 

7
تشریحی
سوال

اکر یک مصراع شعر سنتی فارسی دو رکن داشته باشد در مجموع بیت چند پایه خواهد داشت؟

8
تشریحی
سوال

شعر زیر را بخوانید و به پرسش‌ها پاسخ دهید: من نمازم را وقتی می خوانم/ که اذانش را باد گفته باشد/ سر گلدستۀ سرو/ من نمازم را پی تکبیره‌الاحرام علف می‌خوانم/ پی قد قامت موج / کعبه‌ام بر لب آب/ کعبه‌ام زیر اقاقی‌هاست/... الف) درون‌مایۀ منظومۀ بالا چیست؟ ب) یک استعارۀ مکنیّه (بالکنایه) در شعر بالا بیابید و آن را بنویسید. پ) اوّلین رکن عروضی منظومۀ بالا چیست؟

 

 

 

9
تشریحی
سوال

وزن حاصل از تکرار ارکان زیر را بنویسید.«فعولُن، فعولُن، فعولُن، فَعُل»

 

 

10
تشریحی
سوال

نام بحرِ حاصل از تکرار وزن زیر را به طور کامل بنویسید. «فاعلاتن، فاعلاتن، فاعلن»

 

 

11
تشریحی
سوال

شعر زیر در چه بحری سروده شده است؟«بگیرم ادب را ببندم دو لب را / که تا راز گوید لب دلگشایش»

 

 

12
تشریحی
سوال

شعر زیر، در چه قالبی سروده شده است؟ دو مورد از ویژگی این نوع شعر را بنویسید. چون درختی در صمیم سرد و بی ابر زمستانی هر چه برگم بود و بارم بود هر چه از فرّ بلوغ گرم تابستان و میراث بهارم بود؛ هر چه یاد و یادگارم بود،ریخته است.

 

 

13
تشریحی
سوال

«پایه‌های آوایی» مصراعِ آخر شعر زیر را بنویسید. «هست شب یک شب دم کرده و خاک/ رنگ رخ باخته است/ باد، نوباوۀ ابر از برِ کوه/ سوی من تاخته است.»

 

 

14
تشریحی
سوال

پس از تعیین پایه‌های آوایی، «وزن» مصراع اول را بنویسید. «در چه هنگامی بگویم من؟ یک نفر در آب دارد می‌کُند بیهوده جان قربان؟»

 

 

15
تشریحی
سوال

با توجّه به ابیات زیر بحر مناسب هر بیت را از داخل کمانک انتخاب کنید. (یک مورد اضافه است). آشنایی (رجز مربع سالم - هزج مسدس محذوف – رمل مثمّن سالم) الف) هر که چیزی دوست دارد، جان ودل بروی گمارد / هر که محرابش تو باشی، سر ز خلوت بر نیارد ب) نخستین بار گفتش کز کجایی / بگفت از دار ملک

 

 

16
تشریحی
سوال

در شعر نيمايی زير چند اختيار شاعری «تغيير مصوت بلند به كوتاه و كوتاه به بلند» وجود دارد؟ «چه درد آلود و وحشتناک / نمی‌گردد زبانم تا بگويم ماجرا چون بود / دريغ و درد/ هنوز از مرگ نيما من دلم خون بود / چه بود اين تير بی‌رحم از كجا آمد؟ / كه غمگين باغ بی‌آواز ما را باز / در اين محروميی پاييز / بدين‌سان ناگهان خاموش و خالی كرد»

 

 

17
تشریحی
سوال

نیما یوشیج برای رهایی از تنگناهای عروضی، چگونه دست شاعر را در سرودن شعر بازگذاشت؟

18
تشریحی
سوال

 «نام بحر» بیت زیر را بنویسید. «در خود نمیبینم که من بی او توانم ساختن / یا دل توانم یک زمان از کار او پرداختن»

 

 

19
تشریحی
سوال

با توجه به شعر زیر به پرسش‌ها پاسخ دهید. «نَفَسم را پرِ پرواز از توست / به دماوند تو سوگند، که گر بگشایند / بندم از بند، ببینند که : / آواز از توست/ همه اجزایم با مهرِ تو آمیخته است / همه ذراتم با جان تو آمیخته باد!» الف) این شعر در چه قالبی سروده شده است؟ ب) یک هجای «کشیده» در مصراع «همه ذراتم با جان تو آمیخته باد!» پیدا کنید.

 

 

 

20
تشریحی
سوال

نام «بحر» کدام یک از بیت‌های زیر با بقیه متفاوت است؟ الف) هر که چیزی دوست دارد جان و دل بر وی گمارد / هر که محرابش تو باشی، سر زخلوت برنیارد ب) غمش در نهان‌خانۀ دل نشیند / به نازی که لیلی به محمل نشیند ج) عمر گویندم که ضایع می‌کنی با خوب‌رویان / وان که منظوری ندارد، عمر ضایع می‌گذارد!

 

 

21
تشریحی
سوال

با توجه به وزن شعر زير ............ اختيار شاعری تغيير مصوّت در اين شعر وجود دارد؟

«تا بسازم گرد خود ديواره‌ای سرسخت و پابرجای / با خود آوردم ز راهی دور / سنگ‌های سخت و سنگين را برهنه پای / ساختم ديوار سنگين بلندی تا بپوشاند/ از نگاهم هرچه می‌آيد به چشمان پست»

 

22
تشریحی
سوال

قالب بیت «هر لحظه به شکلی بت عیار برآمد دل برد و نهان شد  /  هر دم به لباسی دگر آن یار برآمد گه پیر و جوان شد» ............ است.

23
تشریحی
سوال

قالب شعر «می‌تراود مهتاب / می‌درخشد شب‌تاب / نیست یک دم شکند خواب به چشم کس و لیک / غم این خفتۀ چند / خواب در چشم ترم می‌شکند».............است.

24
تشریحی
سوال

وزن شعر میان مشرق و مغرب ندای محتضریست/ که گاه می‌گوید/ من از ستارۀ دنباله‌دار می‌ترسم ،............است.

25
تشریحی
سوال

وزن واژۀ معادل پایه‌های آوایی مصراع «که گاه می‌گوید»...................است.

26
تشریحی
سوال

.............از حذف هجای پایانی «فاعلاتن» حاصل می‌شود.

27
تشریحی
سوال

اگر بیتی دارای هشت رکن کامل مفاعیلن باشد نام بحر آن ........................است.

28
تشریحی
سوال

-شعر نفسم را پَرِ پرواز از توست / به دماوند تو سوگند، که گر بگشایند / بندم از بند، ببینند که: / آواز از توست از تکرارِ وزن واژه............ است.

29
تشریحی
سوال

نام بحر شعر سلامت را نمی‌خواهند پاسخ گفت / سرها در گریبان است ...............است.

30
تشریحی
سوال

وزن حاصل از تکرار فاعلاتن.......... است.