نیازهای زندگی امروز، تغییرات سریع اجتماعی و فرهنگی، تغییر ساختار خانواده، شبکههای گسترده و پیچیده ارتباطات انسانی و تنوع آنها، گستردگی و هجوم منابع اطلاعاتی، تغییر نیازهای امروز انسانها در جامعه و ... پیچیدگیهای زندگی را بالا برده و انسانها را با چالشها و فشارهای متعدد روبهرو ساخته است. برخی از این عوامل ممکن است افراد را دچار آشفتگیهای هیجانی کند.
چنین حالات و هیجانات زودگذر معمولاً طبیعی بوده و در رفتارهای روزمره فرد قابل مشاهدهاند و دوام چندانی ندارند. اما اگر این حالات تکرار شده و استمرار یابند، در کارکردهای جسمانی و روانی و فعالیتهای فردی و اجتماعی فرد اثر سوء گذاشته، روند زندگی را مختل میکنند و باعث مزاحمت و رنجش دیگران میشوند.
در چنین حالتی ممکن است فرد تصمیمهای نابجا بگیرد، به موقع اقدام نکند، ارتباطش با دیگران دچار اختلال شود و در اثر ناکامیهای حاصل در اموری مانند تحصیل، شغل و ... دچار اضطراب و خشم شود و یا افسردگی بر او مستولی شود.
برای پیشگیری از بروز این قبیل مشکلات، لازم است خودآگاهی، عزت نفس، سرسختی، مقاومت و تابآوری در مقابل مشکلات، و ... در فرد تقویت شود تا رشد و توانایی روانی، عاطفی و بهداشت روان وی ارتقا یابد و او را قادر سازد بر تعارضها و فشارهای زندگی چیره شده و از امکان تداوم زندگی آرام و سالم برخوردار گردد.