درسنامه کامل جامعه شناسی (3) فصل 3 نظم اجتماعی
تعداد بازدید : 3.76Mخلاصه نکات جامعه شناسی (3) فصل 3 نظم اجتماعی - درسنامه شب امتحان جامعه شناسی (3) فصل 3 نظم اجتماعی - جزوه شب امتحان جامعه شناسی (3) نوبت اول فصل 3 نظم اجتماعی
نظم اجتماعی
نظم اجتماعی
یعنی اینکه؛ هر پدیده اجتماعی بر اساس هنجارهای اجتماعی قواعد و قوانین رسمی/ غیر رسمی در جای خود قرار گرفته باشد. یعنی اینکه: جایگاه و نقش هر کدام از پدیده های اجتماعی، بر اساس قواعد اجتماعی مشخص شده باشد.
دانش آموزی که دیر به مدرسه می رسد/ دانش آموزی که تکالیف خود را به موقع انجام نمی دهد/ راننده ای که در شانۀ خاکی جاده؛ رانندگی می کند یا سبقت غیرمجاز می گیرد/ کارمند بانکی که در پرداخت وام؛ آشنایان و بستگان خود را در اولویت قرار می دهد/ پزشکی که بیماران خود را در مطب منتظر می گذارد و....
در تک تک موارد فوق؛ کنش های افراد هنجارمند نیست؛ یعنی؛ مبتنی بر قانون و قاعده نیست و به گونه ای خودخواسته و خودسرانه انجام می گیرد . بدین ترتیب این موارد مصداق هایی از بی نظمی محسوب می شوند.
در هر جامعه ای نظم بسیار بیشتر از بی نظمی وجود دارد. اما بدلیل عادت کردن افراد جامعه به نظم؛ غالباً از نظر آنها پنهان مانده و مشاهده نمی شود و برعکس بی نظمی ها بیشتر به چشم می آیند. بعنوان مثال: مردم معموالً قواعد راهنمایی و رانندگی را رعایت می کنند/ دانش آموزان اغلب به موقع در مدرسه حاضر می شوند.
تهیه کننده: محمود کرمی
مای درس ، برترین اپلیکیشن کمک درسی ایران
پوشش تمام محتواهای درسی پایه (3)- آزمون آنلاین تمامی دروس پایه (3)
- گام به گام تمامی دروس پایه (3)
- ویدئو های آموزشی تمامی دروس پایه (3)
- گنجینه ای از جزوات و نمونه سوالات تمامی دروس پایه (3)
- فلش کارت های آماده دروس پایه (3)
- گنجینه ای جامع از انشاء های آماده پایه (3)
- آموزش جامع آرایه های ادبی، دستور زبان، قواعد زبان انگلیسی و ... ویژه پایه (3)
مزایای نظم اجتماعی
پیش بینی پذیری رفتار دیگران و امکان همکاری با آنها
از طریق نظم یا همان قانونمندی اجتماعی است که ما می توانیم کنش های دیگران را پیش بینی کنیم و با آنها همکاری داشته باشیم.
مثال
دانش آموزان می دانند که مدیر یا معلمان در مدرسه در چه شرایطی آنها را تشویق و در چه موقعیتی آنها را توبیخ می کنند. دلیل این پیش بینی این است که دانش آموزان از قوانین و قواعد مدرسه آگاهند و بواسطه این آگاهی می توانند کنش مدیر یا معلمان را پیش بینی کنند.
مشخص نمودن توقعات و انتظارات اجتماعی
ما ازطریق نظم اجتماعی قاعده مندی اجتماعی؛می دانیم که چه توقعات و انتظاراتی می توانیم از دیگران داشته باشید و دیگران هم می دانند که چه توقعاتی می توانند از ما داشته باشند.
مثال
ما بر اساس سنت های اجتماعی می دانیم که چه توقعاتی می توانیم از همسایه مان داشته باشیم. یا چه توقعاتی از فامیل ها و دوستانمان داشته باشیم. آنها هم مانند ما بر اساس همین نظم اجتماعی قاعده/مندی اجتماعی می دانند که چه توقعات و انتطارات متقابلی می توانند داشته باشند.
ما معمولا به وجود این نوع نظم ها دقت نمی کنیم .....اگر شما بعنوان یک فرد بی طرف خانواده خودرا بررسی کنید. به وجود این نظم ها پی خواهید برد.
افراد در زندگی روزمره غالباً بنا به نیازهای عملی خود و از دید خود به موقعیت های اجتماعی می نگرند و دانش و آگاهی ساده و راحتی از آن موقعیت ها می سازند، بر اساس این آگاهی و دانش عمل می کنند و با تکرار عمل، به آن عادت می کنند و نهایتاً به صورت دانش عملی و ابزاری در دانش عمومی خود ذخیره می سازند. اما جامعه شناسان؛ تالش دارند تا با هنر و مهارت آشنازدایی؛ از چشم انداز فردی غریبه به موقعیت های اجتماعی نگاه کنند ( نه اینکه از دیدگاه خود و یا بر اساس نیاز خود به آن موقعیت ها بنگرند.
دانش عملی و ابزاری؛ دانشی است ساده و راحت که افراد بنا به نیازهای عملی خود و از دید خود؛ دربارۀ پدیده ها و موقعیت ها می سازند/دانش علمی؛ دانشی است عمیق که محققان به گونه ای بی طرفانه دربارۀ ابعاد و پیچیدگی های پدیده ها و موقعیت ها بدست می آورند.
تهیه کننده: محمود کرمی
جزوات جامع پایه (3)
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 1 ذخیره دانشی
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 2 علوم اجتماعی
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 3 نظم اجتماعی
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 4 کنش اجتماعی
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 5 معنای زندگی
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 6 قدرت اجتماعی
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 7 نابرابری اجتماعی
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 8 سیاستِ هویت
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 9 پیشینة علوم اجتماعی در جهان اسلام
جزوه جامع جامعه شناسی (3) فصل 10 افق علوم اجتماعی در جهان اسلام
ساختار اجتماعی
ساختار اجتماعی
همانگونه که می دانیم؛ هر کدام از نهادها و بخش های مختلف جامعه؛ قواعد و قوانین خاص خودشان را دارند. مسأله اینجاستکه در یک جامعه؛ نهادها و بخش های مختلف چگونه با همدیگر مرتبط، هماهنگ و سازگار می شوند؟؟
پاسخ به این سؤال؛ مفهوم ساختار اجتماعی را به میان می آورد.
نکته مهم اینجاست که؛ پایگاه و نقش هر کدام از پدیده های اجتماعی و سلسله مراتب موجود میان آنهاست که چگونگی پیوند و ارتباط میان آنها را مشخص می سازد.
به گونۀ کامل تر، می توان گفت: ساختار اجتماعی یعنی:
الگوی سازماندهی / سازماندهی پایگاه ها و نقش های اجتماعی/ الگوی سلسله مراتب /میزان اقتدار و حقوق و وظایف پایگاه ها و نقش ها که الگوی ارتباط و پیوند میان بخش های مختلف اجتماعی را مشخص می سازد.
مثال
خانواده بعنوان یک پدیده اجتماعی، ساختارمند است دارای ساختار است.
ساختار خانواده: یعنی : پایگاه و نقش هر یک از اعضاء / اقتدار و حقوق و وظایف آنها / و چگونگی پیوند و ارتباط میان آنها.
برخی خانوداه ها ساختار سنتی دارند. به این مفهوم که : نقش و جایگاه و اقتدار پدر بسیار باالتر از سایر اعضاست و و الگوی ارتباطی بصورت آمریت – اطاعت است. پدر امر کننده/ سایر اعضاء مطیع برخی خانواده های ساختار مدرن و دموکراتیک دارند. نقش و جایگاه و اقتدار اعضاء برابر است. الگوی ارتباطی بصورت احترام متقابل است.
وقتی می گوییم در یک خانواده مشکل ساختاری وجود دارد. منظور این است که جایگاه و نقش اعضاء / حدود اقتدار وحق و حقوق و وظایف آنها دقیقا مشخص نشده است.
مثال
فرزند نمی داند جایگاه او کجاست/ اقتدار او تا چه حد است و چه حق و حقوق و وظایفی در قبال والدین دارد و یا الگوی ارتباطی در خانواده ها؛ الگوی مناسبی نیست.
تهیه کننده: محمود کرمی
جامعه شناسی تبیینی
عبارت است از بیان چرایی و چگونگی یک پدیده. تببین: نشان دادن علت و چگونگی ایجاد و زوال یک پدیده
منظور از چرایی : علت یابی است و منظور از چگونگی : فرایندها و روندهاست.
مثال
همبستگی اجتماعی باال موجب کاهش انحرافات اجتماعی می شود. / حرارت باعث انبساط فلزات می شود.
در تبیین به تمام عوامل احتمالی که به ظاهر هیچ ربطی هم به یکدیگر ندارند توجه شده و بین آنها ارتباط داده می شود. یا اینکه میان پدیده هایی که قبال در ارتباط با هم دیده می شدند، روابط جدیدی برقرار می شود.
جامعه شناسی تبیینی؛ همان جامعه شناسی پوزیتیویستی است و پوزیتیویسم به معنای وحدت روش علوم است. یعنی در همۀ علوم؛ روش مطالعه یکسان است و آن هم روش تجربی است.
تبیین تجربی
تبیینی که صرفاً به بدنبال عوامل یا دالیل تجربی است. عوامل و دلایلی که قابل مشاهده / قابل اندازه گیری/بیرونی/ عینی واقعی و قابل اثبات باشند.
در تبیین تجربی؛ عوامل و دلایلی درونی و ذهنی؛ اصال معتبر و قابل بررسی نخواهند بود.
تهیه کننده: محمود کرمی
مای درس ، برترین اپلیکیشن کمک درسی ایران
پوشش تمام محتواهای درسی پایه (3)- آزمون آنلاین تمامی دروس پایه (3)
- گام به گام تمامی دروس پایه (3)
- ویدئو های آموزشی تمامی دروس پایه (3)
- گنجینه ای از جزوات و نمونه سوالات تمامی دروس پایه (3)
- فلش کارت های آماده دروس پایه (3)
- گنجینه ای جامع از انشاء های آماده پایه (3)
- آموزش جامع آرایه های ادبی، دستور زبان، قواعد زبان انگلیسی و ... ویژه پایه (3)
معایب رویکرد تبیینی در جامعه شناسی
معایب رویکرد تبیینی
1- جامعه را واقعیتی بیرونی تصورمی کند که قوانین مستحم و ثابت خودش را دارد. مانند طبیعت که قوانین مستحکم و ثابت خودش را دارد. جامعه دستاوردی انسانی نیست و خود تنظیم است.
2- با چنین تصوری نسبت به جامعه؛انسانها فقط می تواننند جامعه را بشناسند، نمی توانند تغییری بنیادی در جامعه ایجاد کنند. زیرا جامعه با قواعد و قوانین ثابت و عمومی خودش اداره می شود.
3- با این رویکرد ؛ نظم و قواعد اجتماعی بیرون و مستقل از انسانهاست و لذا آنها می باست صرفا خودشان را با نظم و قواعد تطبیق داده و با آن سازگار شوند.
4- با این رویکرد؛ انسان در حد پیچ و مهره های نظم اجتماعی تقلیل یابد. زیرا این تصور وجود دارد انسانها تابع نظم و قواعد اجتماعی هستند و این قواعد و قوانین اجتماعی است که به زندگی و کنش های انسانها شکل می دهند.
تهیه کننده: محمود کرمی