درسنامه کامل فلسفه (1) فصل 3 فلسفه و زندگی
تعداد بازدید : 3.86Mخلاصه نکات فلسفه (1) فصل 3 فلسفه و زندگی - درسنامه شب امتحان فلسفه (1) فصل 3 فلسفه و زندگی - جزوه شب امتحان فلسفه (1) نوبت اول فصل 3 فلسفه و زندگی
فلسفه و زندگی
فلسفه و زندگی
نقش باورها در زندگی انسان ها هر یک از ما باورهایی دربارۀ جهان ،انسان ،مرگ ،عدالت زیبایی و نظایر آن داریم با همین باورها زندگی می کنیم و براساس آنها تصمیم میگیریم و عمل می نماییم. این باورهای ما گاه با باورهای دیگران یکسان است و گاهی هم متفاوت و مختلف . شاید دلایل برخی از این باورها را بدانیم و برای برخی هم دلیلی نداشته باشیم و صرفا طبق عادت آنها را قبول کرده باشیم .
اگر ما اطرافیان خود را زیر نظر بگیریم میتوانیم از لابه لای حرفهایی که میزنند یا رفتارهایی که دارند برخی از ریشه های فکری آنان را کشف کنیم و بدانیم که آنها چه عقیده و طرز فکری دارند و اگر بتوانیم این طرز فکرها و عقیده ها را خوب تحلیل ،کنیم میتوانیم حدس بزنیم که آنها در زندگی خود به دنبال چه اهدافی هستند و زندگی برای آنان چه معنایی دارد.
برخی انسانها فارغ از اشتغالات ،روزانه لحظاتی به تفکر درباره باورهای خود میپردازند و نسبت به پذیرش آن باورها می.اندیشند آنان میخواهند به ریشه باورهای خود برسند و چرایی قبول آنها را مرور کنند اینان در حقیقت اهل تفکر فلسفی هستند و می کوشند بنیانهای فکری خود را در چارچوب عقل و منطق قرار دهند. . باورهای ما درباره جهان ،انسان ،مرگ عدالت زیبایی است که فلسفۀ ما را میسازند و نقش تعیین کننده درانتخاب اهداف ما دارند.
باورهای ما درباره جهان ،انسان ،مرگ عدالت زیبایی است که به ما میگویند چه چیزی را هدف زندگی قرار دهیم و از چه چیزی گریزان باشیم.
میتوان گفت فلسفۀ هر کس معنا دهنده به زندگی اوست.
مای درس ، برترین اپلیکیشن کمک درسی ایران
پوشش تمام محتواهای درسی پایه (1)- آزمون آنلاین تمامی دروس پایه (1)
- گام به گام تمامی دروس پایه (1)
- ویدئو های آموزشی تمامی دروس پایه (1)
- گنجینه ای از جزوات و نمونه سوالات تمامی دروس پایه (1)
- فلش کارت های آماده دروس پایه (1)
- گنجینه ای جامع از انشاء های آماده پایه (1)
- آموزش جامع آرایه های ادبی، دستور زبان، قواعد زبان انگلیسی و ... ویژه پایه (1)
اندیشه فیلسوفانه
اندیشیدن فیلسوفانه
یعنی:
غور در باورهای مربوط به زندگی.
آموختن چرایی و یافتن دلایل درستی یا نادرستی باورها.
پذیرفتن باورهای درست و کنار گذاشتن باورهای نادرست.
این ما هستیم که بنیانهای فکری خود را میسازیم و به آزاد اندیشی میرسیم و شخصیتی مستقل کسب میکنیم.
دسته بندی اقسام مردم بر اساس باورها
می توانیم مردم را به سه دسته تقسیم کنیم :
(۱) دنباله رو دیگران در انتخاب هدف :
برخی آدم ها کمتر به اموری مانند حقیقت انسان و جهان می اندیشند و به همان اندازه ای که از دور و برشان آموخته اند، قناعت میکنند در نتیجه در انتخاب هدف نیز دقت نظر چندانی ندارند و بیشتر دنباله روی دیگرانند.
(۲) برگزیننده هدف قابل قبول بر اساس اندیشه خود برخی آدم ها به اموری مانند حقیقت انسان و جهان می اندیشند و در بسیاری موارد به دانشی درست درباره جهان و انسان می رسند؛ در نتیجه میتوانند هدف قابل قبولی برای زندگی برگزینند و زندگی آنان معنای درستی پیدا کند. داشتن نگرش نادرست و به خطا رفته در انتخاب هدف برخی آدمها نیز نگرشی نادرست دربارۀ جهان و انسان دارند ،اینان در انتخاب هدف به خطا رفته و زندگی آنان معنای نادرستی به خود گرفته است.
جزوات جامع پایه (1)
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 1 چیستی فلسفه
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 2 ریشه و شاخه های فلسفه
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 3 فلسفه و زندگی
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 4 آغاز تاریخی فلسفه
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 5 زندگی بر اساس اندیشه
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 6 امکان شناخت
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 7 ابزارهای شناخت
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 8 نگاهی به تاریخچه معرفت
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 9 چیستی انسان (1)
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 10 چیستی انسان (2)
جزوه جامع فلسفه (1) فصل 11 انسان، موجود اخلاق گرا
فواید تفکر فلسفی
فواید تفکر فلسفی
فلسفۀ هر کس نقش اساسی در معنا بخشی به زندگی او دارد
اگر انسان قدرت تفکر خود را افزایش دهد و یا استفاده از قواعد تفکر در امور فلسفی بیندیشد به فواید و ثمرات دیگری نیز دست می یابد از جمله:
(۱) دوری از مغالطه ها (۲) استقلال در اندیشه (۳) رهایی از عادات غیر منطقی
دوری از مغالطه ها
یکی از فواید آموختن ،منطق توانایی تشخیص مغالطه ها و خارج کردن آنها از باورهاست.
فلسفه از این توانایی منطقی کمک میگیرد تا اندیشه های فلسفی درست را از تفکرات غلط تشخیص دهد و راه رسیدن به اعتقادات درست را هموار سازد.
فیلسوفان میکوشند با کاستن از مغالطه ها :فهم درستی از حقایق چه در عالم هستی و چه در مسائل بنیادی زندگی ، ارائه دهند.
با گفتار مناسبی که خالی از مغالطه ،باشد آن فهم را بیان کنند.
می کوشند نمونه هایی از مغالطه های فلسفی را جهت عبرت گرفتن دیگران بیان کنند.
برخی از افراد بدون اینکه دقت کنند گاهی در زندگی خود باوری را که مبنای آن یک مغالطه است پذیرفته اند .
و براساس آن تصمیم میگیرند و عمل میکنند.
اندیشمندان می کوشیدند تا به دیدگاهی دست یابند که بتوانند به درستی این دگرگونی ها را تبیین عقلانی کنند. اندیشمندانی که در دوره یونان ،بودند فقط به تفکر فلسفی نمی پرداختند .
دوره یونان ، دانشمندانی بودند که کم و بیش با مجموعه علوم زمان ،خود از جمله فلسفه آشنا بودند و به مسائل بنیادین هستی نیز توجه می کردند.
حتی در آن ایام هنوز کلمه «فیلسوف» برای کسی به کار نمی رفت.
در زمان سقراط بود که این کلمه بر سر زبان ها افتاد.
تالس نخستین فیلسوف یونانی
اولین فیلسوفان یونان :
مورخان فلسفه تالس را نخستین اندیشمند یونانی میدانند که اندیشه فلسفی مشخصی داشته است تالس در قرن ششم پیش از میلاد می زیسته است.
از تالس هیچ گونه نوشته هایی باقی نمانده است و تنها از روی نوشته های فیلسوفان بعد میتوان از افکار او آگاه شد. تالس در حدود سال ۵۸۰ قبل از میلاد دقیقا پیش بینی کرد که در سال ۵۸۵ پیش از میلاد خورشید گرفتگی رخ می دهد و این خورشیدگرفتگی در همان زمان رخ داد.
تالس مانند دیگر اندیشمندان آن دوره به دنبال یافتن مبدأ تغییرات و دگرگونی ها بود.
تالس عقیده داشت آب اولین عنصر و پایه و اساس سایر چیزهاست.
به عقیده تالس ، همه چیز در نهایت از آب ساخته شده است.
تالس می دید که آب در درجات بالا بخار میشود و در درجات بسیار پایین منجمد و سخت می گردد و وقتی به صورت باران می آید گیاهان از زمین می رویند پس اینها هم حتما شکل دیگری از آب اند.
فیثاغورس پایه گذار ریاضی و هندسه
فیثاغورس یکی از پایه گذاران فلسفه است.
فیثاغورس ریاضیات را به گونه ای خاص با فلسفه و عرفان در هم آمیخت و یک دستگاه فلسفی عمیق بنیان نهاد. ارسطو درباره فیثاغورس و پیروان او می گوید :
(فیلسوفانی که به نام فیثاغورسیان خوانده میشوند نخستین کسانی بوده اند که خود را وقف ریاضیات کرده و باعث پیشرفت آن شده اند. در نظر ،آنان اصول ریاضی درباره تمام موجودات صادق است و اعداد و اصول اعداد همان عناصر اولی همه موجودات هستند.)
برخی می گویند لفظ «فلسفه» را فیثاغورس برای اولین بار به کار برد. فیثاغورس ، واژه «تئوری» را به معنایی که امروزه رایج است و نیز واژهٔ «کیهان» را برای جهان برای نخستین باراستفاده کرد.
استقلال در اندیشه
استقلال در اندیشه
فیلسوف واقعی هیچ سخنی را بدون دلیل نمی پذیرد و عقیده اش را بر پایۀ توهم ،تخیل تبلیغات و تعصب بنا نمی کند. فیلسوف واقعی درباره استدلال ها می اندیشد و اگر به درستی آنها پی برد آنها را می پذیرد.
عموم مردم در مسائل بنیادین فلسفی می اندیشند و نظر میدهند؛ درباره خدا آزادی و اختیار، خوشبختی و رنج .
فرق فیلسوف با دیگران
اولاً ، فیلسوف درباره مسائل مختلف مانند خدا آزادی و اختیار خوشبختی و رنج به نحو جدی فکر می کند. ثانیا ، فیلسوف با روش درست وارد مسائل مختلفی مانند خدا آزادی و اختیار خوشبختی و رنج میشود و پاسخ می دهد. ثالثا ، فیلسوف ، تابع برهان و استدلال است؛ نه تابع افراد و اشخاص.
رهایی از عادات های غیر منطقی
در بسیاری از مواقع افراد یک جامعه افکار و عقایدی را می پذیرند که پشتوانه عقلی و منطقی محکمی ندارند، بلکه بر اثر مرور زمان و یا انتقال از نسلی به نسل بعد به صورت یک عادت در آمده است و اکثر افراد جامعه بدون دلیل آنها را پذیرفته اند.
افراد متفکر و اندیشمند این جوامع این قبیل افکار را مورد نقد و ارزیابی قرار میدهند و اگر منطبق با عقل و استدلال نبود آنها را نمی پذیرند و تلاش می کنند سایر مردم را نیز به باطل بودن آن افکار آگاه کنند. از آنجا که این قبیل عقاید وا فکار مورد پذیرش مردم است در ابتدا مردم سخنان این متفکران را نمی پذیرند و حتی دیدگاه آن متفکران را باطل و انحرافی می نامند.
استقامت و پایداری متفکران حق طلب و دلسوز بالاخره مؤثر واقع میشود و باطل بودن آن افکار و عقاید با درخت حقیقت، به تدریج نمایان میگردد و بسیاری از مردم عقاید باطل خود را کنار میگذارند و به حقیقت رو می آورند.
مثال
مثالی برای استقلال در اندیشه و رهایی از عادات
افلاطون که از بزرگ ترین فیلسوفان تاریخ است تمثیلی دارد که به تمثیل غار» مشهور است . افلاطون در این تمثیل میخواهد نشان دهد که چگونه فلسفه انسان را به سمت آزادی حقیقی هدایت می کند این تمثیل که در کتاب جمهوری افلاطون آمده با اندکی تغییر و ساده کردن عبارتها به شرح ذیل بیان می شود : غاری را در زیر زمین در نظر بیاورید که در آن مردمانی به بند کشیده شده و توانایی حرکت و جابه جایی ندارند.
روی این مردم به دیوار جلو و پشتشان به دهانه غار است.
این زندانیان هرگز بیرون را ندیده اند و جز روبه رو توانایی دیدن هیچ طرفی را ندارند
به فاصله ای دور در بیرون غار آتشی روشن است که پرتو آن از طریق دهانه غار به درون می تابد.
میان آتش و زندانیان راهی است بر بلندی که انسانها و حیوانات و اشیای مختلف در این راه در حال رفت و آمد هستند و کارهایی انجام میدهند برخی با یکدیگر سخن میگویند و برخی خاموش اند.
سایه این انسانها و حیوانات و اشیا بر دیواری که جلوی روی مردمان به بند کشیده شده قرار دارد می افتد و اینها که جز این سایه ها را ندیده اند این سایه ها را اشیای واقعی میپندارند و تصور میکنند که همۀ آن سر و صداها از همین سایه هاست.اگر برحسب اتفاق زنجیر یکی از این مردمان پاره شود و مجبورش کنند که یک باره برخیزد و روی خود را برگرداند و به سوی مدخل غار برود و به بیرون بنگرد، روشنایی چشم هایش را خیره خواهد ساخت و نخواهد توانست عین اشیایی را که تا آن هنگام تنها سایه های آنها را میدید درست ببیند و اگر بخواهد در خود روشنایی ،بنگرد طبیعی است که چشم هایش به دردی طاقت فرسا مبتلا خواهد شد؛ پس این فرد از روشنایی خواهد گریخت و باز به سایه ها پناه خواهد برد زیرا آنها را بهتر میتوانست ببیند عقیده اش هم نسبت به سایه ها استوارتر خواهد شد. اگر در این میان شخص تنومندی او را از سربالایی بالا بکشد و از غار بیرون آورد و او را به طور کامل در معرض نور قرار دهد چنان رنج عظیمی بر او تحمیل میشود که توانایی تحمل آن را از دست خواهد داد و نخواهد توانست هیچ یک از اشیای حقیقی را ببیند و بشناسد؛ ما اگر به تدریج چشمان وی با روشنایی خو بگیرد یکی پس از دیگری آن انسانها و حیوانات و اشیای واقعی را خواهد شناخت و به سایه بودن آن تصاویر که تا چندی قبل آنها را حقیقت می پنداشت پی خواهد برد این شخص پس از مدتی خواهد توانست آن نوری را که عامل شناخت اشیا است ببیند و بداند که تا اندازه ای خورشید عامل هر چیزی است که او و دوستانش در زندان به دیدن آنها عادت کرده بودند. حالا در نظر بگیرید که این زندانی از بند رها شده غار را به یاد آورد آیا. از وضعیت خود احساس رضایت نخواهد.
کرد و بر حال گرفتاران در بند تأسف نخواهد خورد؟ و آیا برای رهایی آنان از زندان تلاش نخواهد کرد؟ در نهایت تصور کنید که زندانی آزاد شده را از نور برگیرند و به داخل غار ببرند و در جایگاه قبلی اش قرار دهند. او به اطرافیان میگوید این سایه ها حقیقی نیستند. اما همه حرف او را خنده دار خواهند یافت. آنان به یکدیگر می گویند او از غار بیرون رفت و با خراب شدن و از دست دادن بینایی اش برگشت.
مای درس ، برترین اپلیکیشن کمک درسی ایران
پوشش تمام محتواهای درسی پایه (1)- آزمون آنلاین تمامی دروس پایه (1)
- گام به گام تمامی دروس پایه (1)
- ویدئو های آموزشی تمامی دروس پایه (1)
- گنجینه ای از جزوات و نمونه سوالات تمامی دروس پایه (1)
- فلش کارت های آماده دروس پایه (1)
- گنجینه ای جامع از انشاء های آماده پایه (1)
- آموزش جامع آرایه های ادبی، دستور زبان، قواعد زبان انگلیسی و ... ویژه پایه (1)